Türkiye’yi derinden sarsan 6 Şubat 2023 depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlar, geçtiğimiz günlerde Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen anma programıyla rahmetle anıldı. Depremde yaşamını yitirenler için Kur’an-ı Kerim tilaveti okunarak dualar edildi, ardından ikramların dağıtımı gerçekleştirildi. Anma programında konuşan Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Çakır, kayıplar için duyduğu derin üzüntüyü dile getirerek, hayatta kalan depremzedelerin yanında olmaya devam edeceklerini vurguladı.
Depremin hemen ardından psikososyal destek ekipleri sahaya yönlendirildi. Burdur’dan da uzman psikologlar, sosyal hizmet uzmanları ve destek ekipleri afet bölgesine giderek depremzedelere yardımcı oldu.
Deprem Bölgesinden Burdur’a Gelen Vatandaşlara Destek
Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Sedat Kulak, depremin ardından Burdur’a gelen depremzedelere yönelik yapılan çalışmaları anlattı. Maraş’tan 30 engelli çocuğun, 20 sağlıklı kız çocuğun ve bir yaşlı vatandaşın Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nce bölgeden alınarak, Bucak İsmail-Şerife Sarı Rehabilitasyon Merkezi’ne, Burdur’daki çocuk destek merkezine ve Burdur Huzurevi’ne yerleştirildiğini aktaran Müdür Yardımcısı Sedat Kulak’ın verdiği bilgilere göre:
-
Deprem sonrası Burdur’a yaklaşık 8 bin depremzede geldi ve barınma konusunda destek sağlandı.
-
KYK yurtları, apartlar ve kamu misafirhaneleri depremzedelere açıldı.
-
Sosyal çalışmacılar ve psikologlar, depremzede aileleri tek tek ziyaret ederek psikolojik destek sundu ve her konudaki talepleri alındı.
-
Deprem bölgesinde kimliklerini ve belgelerini kaybeden vatandaşların sosyal yardımlardan faydalanabilmesi için tespit çalışmaları yapıldı.
-
Deprem sonrası çocuklarda görülen anksiyete ve travmalara yönelik bireysel terapi ve mobil destek hatları oluşturuldu.
6 Şubat’tan bu yana Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak yapılan bütün çalışmalar ve olası bir depremde Burdur için yapılacak çalışmalar konusunda ise İl Müdür Yardımcısı Sedat Kulak açıklamaları detaylandırdı.
Müdür Yardımcı Kulak, “İlk andan itibaren, barınacak yer bulmaları konusunda müdürlüğümüz görev aldı. Yine depremzedelerin bir kısmı KYK’lara yerleştirildi. Oralarda sosyal çalışmacılarımız ve psikologlarımız bilfiil görev alarak depremzede vatandaşlarımızı ziyaret etti. Sık sık hem Burdur’da evlere, apartlara yerleşen hem de yurtlarda kalan depremzedeleri ziyaret ettik. Bu ziyaretlerde taleplerini karşılamaya çalıştık. Sosyal hizmetler olarak biz daha fazla ne yapabiliriz diye çalıştık. Geldikleri illerde aile ve sosyal hizmet müdürlüklerinden ekonomik destekler alanlar vardı. Bunlar süreli yardımlardı ve devam ettirilmesi gerekiyordu. Biz de devam ettirilmesi için gerekli çalışmalar yaptık, engelli bakım raporları olup da maalesef ki raporları, kimlikleri elinde olmayan vatandaşlarımızın tespiti için çalışmalar yaptık. Ziyaretler kapsamında valimizin talimatı ile nakdi ve ayni yardımları ulaştırdık. Artı olarak depremzede vatandaşlarımızda depreme bağlı olarak oluşan kaygı bozuklukları anksiyete gibi rahatsızlıklarla baş edebilme konusunda görevlendirdiğimiz arkadaşlara ulaşabilmeleri için mobil hat düzenlemesi yaptık. Böylelikle bireysel görüşmelerin önünü açtık ve bizlere rahatlıkla ulaşabilmelerini sağlamaya çalıştık.
Biz yine Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürlüğü olarak gelir durumuna bakılmaksızın vatandaşlarımıza ve çok çocuklu ailelere devletimizin vermiş olduğu sosyal ekonomik destek adıyla süreli yardımlar yapıldı. Ayrıca psikososyal destek kapsamında 2024’ün Aralık ayına kadar, Hatay ve Osmaniye illerine personel görevliydi. Burdur’dan yıkımın büyük olduğu illerde ekiplerimiz iki yıl boyunca 15’er günlük vardiyalar şeklinde oradaki vatandaşlarımıza hizmet sundu.”dedi.
"Bu Depremi Unutamayız, Ama Daha Güçlü Olmalıyız"
Uzman Psikolojik Danışman Umut Aydoğdu, 6 Şubat’ta yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:
“Bundan 2 yıl önce 6 Şubat 2022 tarihinde hayatımın en kötü gününü yaşadım. O günü unutmak mümkün değil. O sabah saat 06.00’da kurumumuzda toplandık ve 08.30’da yola çıktık. Antakya’ya üç araç ve dokuz meslek elemanıylagittik. Gördüğümüz manzara anlatılacak gibi değildi. Kendimizi düşünmeden vatandaşa nasıl yardımcı olabilirizdiyerek sahada çalıştık. Tabii insan orada kendini düşünmüyor. Vatandaşa olabildiğince hizmet sunma çabası içinde oluyorsunuz. Şimdi tabii ki orada yaşadıklarımızı, orada gördüklerimizi unutamıyoruz.Orada psikososyal destek kapsamında afet sonrası travmalarla mücadele eden insanlara birebir destek sunduk. 6 Şubat felaketi benim mesleki hayatımda en etkileyici olayı olarak kalacak.”
Psikososyal destek ekipleri ve sosyal iyileştirme ekipleri hakkında da detaylı bilgi veren Aydoğdu, “Biz Türkiye Afet Müdahale Planı’na göre psikososyal destek çalışma grubunun sekreteryasından sorumlusuyuz. Bu sekreterya sürecinde kendi müdürlüğümüz, Burdur İl Sağlık Müdürlüğü, Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Burdur İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Burdur Çalışma ve İş Kurumu, Burdur il Müftülüğü gibi kurumlarla ortak çalışmalarımız oldu. Bizim bir psikososyal destek ekibimiz var bir de sosyal iyileştirme ekibimiz var. Psikososyal destek ekibimiz vatandaşlarımız ile birebir görüşmeler gerçekleştirerek afet sonrası özelliklerini, kriz durumlarını afet öncesindeki haline ve işlevselliğine döndürme çabası ile hizmet sunuyor. Psikolojik ve sosyal açıdan vatandaşlarımızın yanında olmayı amaçlıyor. Sosyal iyileştirme ekibi ise afet sonrasında bireylerin şok etkisinden kurtulmasının sonrasında sosyal etkinlikler planlayarak yine afet öncesindeki işlevselliğini kazandırmayı amaçlıyor. Ne gibi etkinlikler bunlar? Tiyatro etkinlikleri, sinema etkinlikleri, manevi açıdan Mevlüt okutmalar, dini sohbetler şeklinde yapılandırdığımız etkinlikler bunlar… Her ilimizde olduğu gibi Burdur’da da her yıl bu çalışmalar planlanıyor, bu doğrultuda vatandaşlarımıza eğitimlerimiz gerçekleştiriliyor. Biz psikososyal destek ekibimizi ve sosyal iyileştirme ekibimize yönelik de her yıl eğitimler yapıyoruz. Böylelikle bilgileri ile birlikte tecrübelerini de tazeleme imkanları oluyor ekibimizin. Bu noktada üniversite ile diğer kurumlarla işbirliği içinde oluyoruz. Zaman zaman ilimizde yapılan depremi yangın gibi tatbikatlarla da işlevselliğimizi ve var olan niteliğimizi tekrar etme şansımızı elde ediyoruz. Böyle bir depremin, böyle bir afetin dünyanın hiçbir yerinde olmamasını isteriz. Ancak olursa da olabildiğince hazırlıklı olma çabası içindeyiz.”ifadeleri ile hem yapılmış olan çalışmaları hem de halihazırda devam eden çalışmaları ayrıntılı olarak anlattı.
Depremzede Çocuklara Destek: Koruyucu Aile Başvuruları
Psikolog Çağlar Çalış, depremde ailesini kaybeden çocuklar için yapılan çalışmaları anlattı. Deprem sonrası Burdur’a gelen engelli bireyler ve kimsesiz çocuklar için barınma ve rehabilitasyon hizmetleri sağlandı.
-
Deprem sonrası 1098 aile koruyucu aile olmak, 151 aile ise evlat edinmek için başvuru yaptı.
-
Depremden etkilenen çocuklar için rehberlik ve psikososyal destek çalışmaları yürütüldü.
-
Burdur KYK yurtları, Burkent Çağdaş Pansiyonu ve Burdur Öğretmenevi’nde psikososyal destek birimleri kuruldu.
-
İlimize gelen deprem mağduru işitme engelli vatandaşlar için gönüllü işaret dili tercümanı aracılığı ile talepler yerine getirilmeye çalışıldı.
Depremi Unutmamak, Geleceğe Hazırlıklı Olmak
Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, 6 Şubat depremlerini unutmadıklarını ve bu acıyı yaşayan insanların her zaman yanlarında olduklarını vurguladı. İl Müdürü Mustafa Çakır, Burdur’da afet bilinci ve hazırlık çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Bundan sonra olabilecek her felakete karşı daha güçlü ve dayanıklı olmalıyız. Depremi yaşayan herkes biliyor ki, o an yaşanan korku hiçbir şeyle kıyaslanamaz. Ama dayanışma ruhumuz, bize her zaman güç vermeye devam edecek” dedi.
Dayanışma ile Yaralar Sarılıyor
6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçse de, hafızalardaki izler hala taze. Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, geçmişin acılarından ders çıkararak, gelecekte yaşanabilecek afetlere karşı hazırlıklı olmayı ve dayanışma ruhunu diri tutmayı amaçlıyor. Deprem felaketinin etkilerini azaltmak ve insanlara psikososyal destek sunmak için çalışmaların devam edeceği vurgulanırken, bir kez daha hayatını kaybedenlere rahmet, geride kalanlara sabır dilendi.