Burdur şehir merkezi ile ilçelerdeki belediye başkanlığı rekabetinde adayların yarışından ziyade projelerin, teknik konuların kamuoyunda gündeme gelmesi için, dile getirilen teknik konuların adaylara ‘yol haritası, pusula olması için ‘Fikir Meydanı’ platformu oluşturan program yapımcısı Bilal Karasakal, bu hafta Burdur Mimarlar Odası Başkanı Mimar Selim Kutlu ve Yüksek Jeoloji Mühendisi Servet Cevni'yi konuk etti.

Kanal 15 ekranlarında Cuma akşamları yayınlanan moderatör Bilal Karasakal ile gazeteci konuk Kürşat Tuncel’in yer aldığı "Burdur'un Nabzı" programında bu hafta "Burdur'da deprem gerçeği" masaya yatırıldı. Programa ayrıca deprem gerçeği konusunda SDÜ  Sismoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr. Şakir Şahin ve Burdur İtfaiye Müdürü Mehmet Ali Ballak video bağlantı ile katkıda bulundu.

WhatsApp Image 2024-02-12 at 15.28.52 (1)
BURDUR'A DEPREM BAĞIRA BAĞIRA GELİYOR !
Uzman isimler, bilimsel literatürde "Burdur - Fethiye Fay Zonu" olarak geçen Burdur Fayı'nın aktif bir kırık olduğunu hatırlatarak, her 50 yılda deprem ürettiğini belirttiler.

Jeolog Cevni, Burdur Fay hatları hakkında bilgi verirken, fay hatlarının sadece belli bir alanı etkilemediğini 6 Şubat Depreminde görüldüğü gibi geniş bir havzayı etkilediğini" vurgulayarak, "Burdur geçmiş tarihten itibaren 50 yıllık periyotlarla deprem yaşayan bir il. 1914 büyük Burdur depremi,  1971 Yazıköy depremi... Bu periyot dolmuş artık bir deprem kaçınılmaz" dedi.

Depremin bir afet olamadığını,bir doğa olayı olduğunu dile getiren Cevni; "ülkemiz bir deprem ülkesi depremle yaşamayı artık öğrenmeyeliz, sadece deprem olunca bu acı bilançolarla karşı karşıya kalınca deprem hatırlanmamalı " derken, özellikle şehir imarı yapılırken liyakatlı kişilerle çalışılarak deprem fay hatları önemsenmesi gerektiğini, şehir imarının buna göre şekillenmesi gerektiğini dile getirdi.WhatsApp Image 2024-02-12 at 15.28.52

BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARININ EN ÖNEMLİ PROJESİ DEPREM OLMALI 
Burdur Mimarlar Odası Başkanı Selim Kutlu da; maalesef Burdur'un deprem konusunda gerekli duyarlılığa sahip olmadığına dikkat çekerken, depremle yaşamayı öğrenmeninn en iyi yolunun sağlam bina, zemin yapmak kadar, en öncelikli hususun, başarının eğitim'den geçtiğini vurguladı.

Kutlu, "özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş depremini görmüş, Adıyaman'daki izlerini yaşayan  bir kişi olarak kamu kurum ve kuruluşları Burdur'da deprem konusuna daha da eğilmeli, Farkındalığın en önemlisi eğitim... Küçük yaşlardan ana okulundan itibaren sağlam bir deprem uygulaması ve farkındalığı yaratılması gerekli. Göstermelik yapılan bir eğitim değil gerekirse öğrencilere deprem bölgelerine götürülerek canlı gösterilmeli. Burdur'da bu imkan var deprem olan köylere öğrenciler götürülebilir." önerisini dile getirdi.

Kutlu, deprem ile ilgili  kanun, yönetmelik, mevzuatların, yaptırımların ağırlaştırılması ve uygulanması gerektiğini dile getirdi.

Her iki uzman isim de  yaklaşan yerel seçimlerde belediye başkan adaylarının en önemli projelerinin deprem olması gerektiğini sözlerine eklediler.
 

Kaynak: YENİGÜN MEDYA