Burdur’un Çeltikçi ilçesine bağlı Tekke köyü yakınlarında düzenlenen Milli Ağaçlandırma Günü etkinliğinde 8 bin 850 fidan toprakla buluştu. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Burdur’da da "Geleceğe Nefes" kampanyası kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe Vali Tülay Baydar Bilgihan, Milletvekili Adem Korkmaz, protokol üyeleri, kamu kurumları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

burdur milli ağaçlandırma günü

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlikte, Burdur Orman İşletme Müdürü Sefa Karataş ve Vali Tülay Baydar Bilgihan konuşmalarını yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı halk şairi Hüseyin Yıldız ise “Ormanlarımız” adlı şiiri ile doğanın önemine vurgu yaptı.

burdur milli ağaçlandırma günü

Orman İşletme Müdürü Karataş konuşmasında, 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile ilan edilen Milli Ağaçlandırma Günü’nün her yıl 11 Kasım’da kutlandığını belirtti. Bugüne kadar ülke genelinde 37,7 milyon fidanın dikildiğini ifade eden Karataş, Burdur'da bugüne dek 81 bin fidanın toprakla buluştuğunu açıkladı. Ayrıca Burdur'da her yıl ortalama 2 milyon fidan dikim çalışması yapıldığını söyleyen Karataş, etkinlik kapsamında ilçelerde de toplam 8 bin 850 fidan dikildiğini belirtti.

Ormanların iklim değişikliğiyle mücadeledeki önemine değinen Karataş, "Ormanlar; temiz su kaynaklarını koruma, erozyon kontrolü sağlama ve karbon depolama gibi hayati roller üstleniyor. Orman varlığımızı artırmak, yeşil vatanımızı korumak ve küresel çevre sorunlarına karşı çözüm üretmek için hep birlikte çalışmalıyız" dedi.

Whatsapp Image 2024 11 11 At 14.25.19 (3)

Vali Tülay Baydar Bilgihan ise yaptığı konuşmada, ekilen fidanların geleceğe bir nefes ve doğaya bir miras olduğunu vurgulayarak, "Ağaç, geleceğe nefes ve insanlığa bir mirastır. Çocuklarımızdan ödünç aldığımız bu topraklara duyduğumuz vefanın en büyük göstergesidir. Bugün burada toprakla buluşan fidanların çocuklarımızın geleceğine umut olmasını diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Orman İşletme Müdürü Sefa Karataş konuşmasında şunları söyledi:
 

7 Kasım 2019 tarih ve 30941 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2019/24 nolu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan büyük öneme sahip olan ormanlarımızı korumak, sürdürülebilir şekilde yönetmek ve gelecek nesillerimiz için yurdumuzu daha sağlıklı ve yaşanabilir kılmak amacıyla her yıl 11 Kasım gününün “Milli Ağaçlandırma Günü” olarak kutlanması uygun görülmüştür. Böylece orman ve ağaç sevgisinin çocuklarımıza, gençlerimize ve insanlarımıza aşılanması, oksijeni suyu bol daha yaşanabilir bir çevre için mevcut olan ormanlarımızın korunması ve yeni orman alanlarımızın kurulması amaçlanmaktadır.

2019 yılından günümüze kadar 5 yıllık süreçte 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Gününde yapılan fidan dikim etkinliklerinde ülke genelinde 37,7 milyon fidanın toprakla buluşturulduğu uluslararası bir etkinliğe dönüşmüştür. Burdur ilimizde de 11 Kasım etkinliklerinde 81.000 adet fidan dikilmiştir. Ayrıca ilimizde gençleştirme ve bakım çalışmaları, yanan ormanların yeniden ağaçlandırılması, ormanların rehabilitasyonu, erozyon kontrol çalışmaları, toprak muhafaza çalışmaları, GGT ağaçlandırmaları olmak üzere uygun türlerde ortalama her yıl 2 milyon fidan toprakla buluşturulmaktadır. Bugün burada 0,3 hektar alana fıstıkçamı ve servi fidanı dikilecektir. Ayrıca diğer ilçelerimizde fıstıkçamı, servi, badem, ceviz, lavanta olmak üzere toplam 8 bin 850 adet fidan toprakla buluşturulmuş olacaktır.


Ormanlar; teneffüs ettiğimiz oksijen üretimi, evimizde yaktığımız odunun, kullandığımız kalemin, sandalyenin, masanın hammaddesi olması, insanlar için geçim kaynağı olması, beden ve ruh sağlığımız açısından yürüyüş, spor ve piknik yaptığımız hoş vakit geçirdiğimiz rekreasyon alanları olması, gölet ve barajların ömürlerini uzatması, sel baskınları, taşkınları ve erozyonu önlemesi, temiz su kaynaklarının depolandığı alanlar olması gibi faydalarının yanında; mikroorganizmalardan mantarlara, kelebeklerden kuşlara, sincaplardan tavşanlara kadar saymakla bitiremeyeceğimiz canlı ve cansız milyonlarca varlığa ev sahipliği yapmaktadır.

Küresel iklim değişikliği ile pek çok çevresel sorunun baş gösterdiği bir dönemde bulunmaktayız. Dört mevsimi yaşayan ülkemizde son yıllarda mevsimler arasında geçişlerin olduğu, neredeyse batı illerimizde kış mevsiminin yaşanmadığı, kar yağışlarının yok denecek kadar azaldığı, bahar yağışlarının yaz aylarına doğru kaydığı ve arkasından ani ve kavurucu sıcakların başladığı, orman yangınları açısından çok büyük riskler oluşturmaktadır.

Oysa ormanlar yağmur ve kar sularını yaprakları, dalları, gövdeleri, altında oluşturduğu ölü örtü, diri örtü ve kökleri ile tutar, yüzeysel akışa geçmesini engelleyerek sellere ve taşkınlara dönüşmesini önler, suların yavaş yavaş toprağa emilmesini ve toprakta depolanmasını sağlar ve böylece diğer canlılara ve insanoğluna temiz su kaynağı oluşturmaktadır. Örneğin, yetişkin bir kayın ağacı 10 ton su tutar.

Son zamanlarda kuraklık nedeniyle yaşadığımız su sıkıntısı hepimizin malumudur. Ve her geçen yıl su sıkıntısı problemlerimiz gittikçe artmaktadır. Küresel iklim değişikliği ile mücadele için yapmamız gereken en önemli işlerden birisi yeşili korumak, orman varlığımızı artırmak, yeşil vatanımıza yeni orman alanları kazandırmaktır. Ülkemiz üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapmaktadır. Türkiye orman varlığını artıran nadir ülkelerdendir ve artırmaya da devam edecektir.

Sayın Valim, saygıdeğer konuklar, orman vatandır anlayışı ile yeşil vatanımızı korumalı ve geliştirmeliyiz. Bu amaçla hep birlikte daha fazla çalışmalı, daha fazla gayret göstermeliyiz. Bugün dikeceğimiz fidanlar; Cumhuriyetimizin Türkiye Yüzyılında “Geleceğe Nefes, İnsanlığa Nefes” olacak inşallah. Bugün burada bizimle birlikte bu heyecanı yaşayan başta Burdur Valimiz Sayın Tülay Baydar Bilgihan’a, siz değerli konuklarımıza ve sevgili öğrencilerimize bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günümüz kutlu olsun. Hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum.”

burdur milli ağaçlandırma günü

Vali Tülay Baydar Bilgihan ise şöyle konuştu:

“Bugün ektiğimiz fidanlar, toprakla buluşsun, ağaca, ormana dönüşsün. Ağacın önemini bilmeyenimiz herhalde yoktur. Ekolojik dengenin sağlanmasında, tarımda, ekonomide, kültürel, sosyal anlamda bir can bulduğumuz, nefes bulduğumuz canlılar ve bu anlamda da doğanın önemli bir bütünleyicisi.

Ağaç dikme noktasında aslında baktığımız zaman insanoğlu var olduğundan itibaren hep bu mücadelenin içerisinde olmuş. Bugün de aslında bizler “Geleceğe Nefes, İnsanlığa Nefes” diyerek bu kaygıyı azaltmak, çocuklarımıza daha güzel bir gelecek miras bırakmak ve daha iyi şartlarda yaşayabilmek için bir araya gelmiş bulunuyoruz.

2019 yılından itibaren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğümüzün organizasyonunda bütün il ve ilçelerimizde milli ağaçlandırma günü etkinlikleri kapsamında fidanları toprakla buluşturuyoruz. Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde 37.7 milyon fidan ülkemizin topraklarıyla buluşmuş durumda. İlimizde de bu rakam 81 bin gibi bir rakam. Bugün ilimizin bütün ilçelerinde 8 bin 850 adet fidan toprakla buluşmuş olacak.

Bizler diyoruz ki; ağaç geleceğe nefes, insanlığa nefes aynı zamanda geleceğe de bir mirastır. Çocuklarımızdan ödünç aldığımız bu topraklara duyduğumuz, göstereceğimiz vefanın en önemli göstergesidir. İnşallah çocuklarımızın elleriyle dikeceğimiz bu fidanlar ağaçlara ve ormanlara dönüşmüş olur.”

Kaynak: BURDUR YENİGÜN - Muhammet Fatih BAŞCI