Burdur’da bakırcılık mesleğinin son temsilcisi olan 78 yaşındaki Hasan İmrak, yarım asırdan fazladır sürdürdüğü işini aynı tutkuyla yapıyor.
Henüz 11 yaşında babasının yanında başladığı bu zanaatın kentteki son temsilcisi olan İmrak, 67 yıldır bakırcılar arastasındaki küçük dükkanında çekiç seslerini yankılandırıyor. Yaptığı işi devralacak kimse bulunmadığını belirten İmrak, “Benden sonra Burdur’da bakırcılık bitmiş olacak” diyerek mesleğin geleceğine dair endişelerini dile getiriyor.
İmrak, sabah 08.30’da açtığı dükkanında akşam ezanına kadar çalışarak her gün ortalama 80 bin ila 120 bin çekiç darbesiyle el emeği göz nuru kazanlar üretiyor.
Bakırcılığın bir zamanlar Burdur’da büyük bir sektör olduğunu anlatan İmrak, "Ben Bakırcılar Derneği Başkanlığı yaptığım dönemlerde Burdur’da 120 bakırcı ve kalaycı vardı. Şimdi ise iki kalaycı ve bir tek ben kaldım. Artık gençler masa başında çalışmayı tercih ediyor, zanaata olan ilgi giderek azaldı" ifadelerini kullandı.
İmrak, el yapımı krom çelik kazanlar ve bakır gülyağı damıtma kazanları üretme konusunda Türkiye’de tek olduğunu vurgulayarak, “Ürettiğim kazanlar Çin, Amerika, Ukrayna gibi ülkelere ihraç ediliyor. Fakat yanımda çalışacak çırak bulamıyorum, yalnız başıma ne kadar devam edebilirim bilemiyorum” diye konuştu.
Mesleğini bırakmayı hiç düşünmediğini ve son güne kadar devam edeceğini ifade eden Hasan İmrak, Burdur’da bakırcılığın ayakta kalması için gençlerin bu zanaata sahip çıkması gerektiğini belirtti.