Haritada Burdur, beyaz renk ve normal değerlerde görünmesinin yanı sıra komşu şehirler olan Antalya ve Afyonkarahisar'ın belirli bölgeleri sarı ve turuncu renklerde yani kurak bölgeler arasında yer alıyor. Buna bağlı olarak da Burdur her an kuraklıkla karşı karşıya kalabilecek pozisyonda görünüyor.

Kuraklık, bir bölgede uzun süreli olarak normal yağış miktarının altında yağış alınması durumunu ifade eder. Meteorolojik veriler, son dönemlerde Burdur ve çevresinde yağış miktarının beklenenin altında olduğunu gösteriyor. Bu durum, Burdur'un temel geçim kaynağı olan hayvansal ve tarımsal üretimi olumsuz etkileyebilir ve daha da önemlisi, başta sıklıkla kuraklıkla gündeme gelen Burdur Gölü daha sonra da halihazırda içme suyu sıkıntısı çeken Burdur'un diğer su kaynaklarının azalmasına neden olabiliyor.

Son günlerde Burdur ve ilçelerinde sağanak yağışlar etkili olsa da bu yağışlar bu bölgenin kuraklık riskini ortadan kaldırmasına yetmiyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ocak ayında, Türkiye'nin 2024 yılı için  kuraklık riskini gösteren bir harita yayınladı. Bu haritaya göre  Türkiye'nin en büyük kuraklığı Burdur ve Isparta'nın da bulunduğu Akdeniz'de olacak gibi görünüyor. 

Yaşanan bu durum karşısında toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi ve su kaynaklarının korunması için alınacak önlemler, bölgenin geleceği için hayati öneme sahip olacaktır.

Kaynak: HABER MERKEZİ