Batı Akdeniz bölgesi'nde Burdur ili sahip olduğu birikim, kültürel değerler, doğal güzellikleri ile potansiyeli açığa çıkıyor, isminden söz ettiriyor, dikkat  çekiyor. 14 Temmuz 2024 tarihi,  bu pazar günü Burdur'da  il genelinde gerçekleşen etkinlikler, Burdur'un potansiyelini ortaya koyması bakımından özel bir gün olarak kayıtlara geçti.

Gün içinde Yeşilova Salda'da sıcak hava balon uçuşları, merkez Aziziye Köyü'ndeki Yayla Şenliği ile Altınyayla (Dirmil) ilçesindeki yağlı pehlivan güreşleri, Burdur'un kültür değerlerinin zenginliğini ve doğal güzelliklerinin turizm'de değerlendirildiği takdirde Burdur için yeni fırsatları bir kez daha net bir şekilde gözler önüne serdi...

Burdur'da güne erken saatlerde son yılların en öne çıkan lokasyonların başında gelen doğa harikası Salda Gölü'nün de bulunduğu Yeşilova Salda Kayadibi bölgesinde sıcak hava balon uçuşları ile başladık. Bu hamle, Salda'nın pek çok turizm aktivitelerine, destinasyon çeşitliliği ile Burdur'da turizmin geleceğine güzel bir işaret oldu.

Vali Türker Öksüz'ün turizm vizyonu

Aslında Salda'daki balon lansmanı, aynı zamanda önümüzdeki günlerde Burdur'da Valilik süresinde birinci görev yılını doldurmak üzere olan "Vali Türker Öksüz'ün de Burdur turizmini geliştirme iddiasının, büyütme idealinin, turizm öngörüleri ve gelecek vizyonunun da ilanı, kamuoyu ile paylaşıldığı platforma dönüştü..."

Kars'taki Valilik görevinde kalıcı, unutulmaz hizmetlere, eserlere imza atan Vali Türker Öksüz, Burdur'da da imza projelerini hayata geçirmeye başladı.

Vali Türker Öksüz'ün hazırlık içinde olduğu özel çalışmalar, projeler şekillenmeye, kendini göstermeye başladı.

Bunlardan biri olan 'Salda balon hamlesi', turizm hedefinde yeni bir süreç, Burdur'un turizm pastasından daha fazla pay alma iradesi, kararlılığı anlamı taşıyor.

Vali Öksüz de bu iddianın liderliğini, öncülüğünü üstlenmiş durumda...

Burdur'un turizm hedefleri, il'deki bütün dinamiklere, bileşenlere yayıldığı takdirde işte; o zaman bu sinerjiden, en büyük eksikliğini hissettiğimiz turizm altyapısını geliştirme noktasında somut kazanımlar elde etmeye başlarız.

Turizmden, kültür coğrafyamıza yolculuk...

Salda'dan Aziziye'ye uzandığımızda ise; Burdur'un "Teke Yöresi'nin merkezi unvanının" önemini pekiştirdik.

Aziziye, bilindiği gibi; Teke Yöresi, Yörük kültürünün halen yaşatıldığı en önemli bölgelerin başında geliyor.

Bu yıl 21'incisi düzenlenen bölgenin ve Bucak'ın önde gelen iş insanlarından Mehmet Cadıl'ın öncülüğünde gerçekleşen Aziziye Yayla Şenlikleri, doğal güzelliklerin yanısıra Burdur'un "Teke Yöresi'nin kültür başkenti" olduğunu tescilliyor.

Salda'da turizm, Aziziye'de kültür, folklor derken gün içindeki öne çıkan üçüncü etkinlikte, Burdur'un en ucunda Dirmil'de de güreş heyecanı vardı.

Burdur'a en uzak noktada, Batı Anadolu'nun güneybatı koridorundaki Altınyayla (Dirmil) ilçesinde de yağlı pehlivan güreşleri, Burdur'un bir başka güzelliği idi...

Bu yıl 33'üncüsü yapılan Dirmil Güreşleri, 'tarihi Kırkpınar'ın rövanşı' olarak biliniyor. Dirmil de Teke Yöresi kültürünün en önemli parçalarından biri... Sipsi'si, cura'sı ile büyük bir kültür havzası olan Altınyayla (Dirmil) ilçesi yağlı pehlivan güreşlerinin de yaşatıldığı bir yer olmaya devam ediyor.

Burdur'da 14 Temmuz 2024 tarihi, hafta sonu Pazar günü "Salda - Aziziye - Dirmil hattı", oluşan bu üçgen, Burdur'un il genelinde ilçeleriyle birlikte potansiyelini yansıtan özel, tarihi bir gün oldu...

Kaynak: YENİ GÜN MEDYA