Burdur’un Çendik köyünde çiftçilik yapan Özgür Naz, balık artıklarından hazırladığı gübre sayesinde düşük maliyetle 3 dönümlük tarlasından 18 ton domates ürünü elde etti. Burdurlu çiftçi Özgür Naz, Uzak Doğu ülkelerinde balık gübresinin kullanıldığını öğrendikten sonra bu yöntemi araştırarak kendi tarlasında uygulamaya karar verdi.

Özgür Naz, balıkçılardan aldığı balık artıklarını salamura yaparak hazırladığı doğal gübreyi son iki yıldır kullanıyor. Bu sayede diğer kimyasal gübrelere olan ihtiyacını büyük ölçüde azalttı ve üretim maliyetlerini düşürdü. "Bu yöntemle sadece maliyetten tasarruf etmedim, aynı zamanda domateslerimin verimi de arttı," diyen Naz, bu yıl Temmuz ayı gelmeden pazara çıkma imkânı buldu.Whatsapp Image 2024 09 03 At 18.03.00

Doğal yöntemlere yönelmenin önemine dikkat çeken Özgür Naz, "Araştırmalarım sonucu balığın fosfor açısından zengin olduğunu ve bitki köklerine fayda sağladığını öğrendim. Uygulamaya başladığım günden beri hem ürün kalitem arttı hem de maliyetlerim düştü. Çiftçiliğin doğayla uyumlu bir şekilde yapılabileceğini herkese göstermek istiyorum," dedi.

Burdur'da balık artıklarını topladığını dile getiren Naz, "Bu yöntemi nasıl uygulayacağımı araştırdım ve balık satan arkadaşlarımdan balık artıkları istedim. Artıkları bidonlarda salamura yaptım; içerisine biraz melas ve üre gübresi ekledim. Bu karışımı son iki yıldır kullanıyorum ve harika bir verim aldım. Diğer gübrelere çok fazla ihtiyaç duymadan üretim yapabiliyorum. Yine de zaman zaman başka gübreler kullanmak zorunda kalıyorum, ama eskisi kadar değil. Bu yöntemle güzel bir verim elde ettik ve en azından doğal bir yöntemle üretim yapmış oluyoruz. Doğallık, zaten bizim önceliğimiz." şeklinde konuştu.Whatsapp Image 2024 09 03 At 18.03.00 (1)

Verim olarak çok memnun olduğunu söyleyen Naz, "Şu an 3 dönümlük bir arazide karışık olarak 2.400 fidem var; salçalık, sosluk ve normal satış için farklı türler bulunuyor. 2.000-2.400 fide arasından 12 tonun üzerinde domates satışı yaptım ve hala içeride yaklaşık 6 ton kadar domatesim var. Ancak biz de fideler de yorulduk. Zorlasam belki 20 tona yakın domates elde edebilirim. Açık alanda bu oldukça iyi bir rakam. Normalde ürünler Temmuz sonuna kadar çıkar, ama biz Temmuz gelmeden pazara çıktık. Bu yöntemin en büyük avantajı bu oldu." ifadelerini kullandı.Whatsapp Image 2024 09 03 At 18.03.01 (2)

Maliyetleri bir hayli düşürdüğünün altını çizen çiftçi Özgür Naz, "Balık gübresine hiç para harcamadım; balıkçı arkadaşlara sadece kovalar ve büyük variller götürdüm, onlar da zaten atacakları artıkları bana verdiler. Eğer normal bir gübre alsaydım, bugün 25 kiloluk torbası 1.500-2.000 TL'ye mal olacaktı. Bu şekilde belki 10.000 TL gübre parası verecektim, ama şu anda belki sadece iki torba kadar gübre kullandım veya hiç kullanmadım. Kavun, karpuz, ceviz ağaçları gibi tüm ürünlerimde bu balık gübresini kullandım ve onlarda da çok güzel verim aldım."şeklinde konuştu.Whatsapp Image 2024 09 03 At 18.03.02

Kaynak: HÜSEYİN ÇUBUK