Burdur ilindeki 65 yaş ve üzeri tüketicilerin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine yapılan bir araştırma, Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi'nde yayınlandı. Araştırma sonuçları, gelir düzeyinin azalmasıyla birlikte yaşlı bireylerin pastörize ve UHT süt tüketimlerinin ve süt ürünlerine harcamalarının azaldığını gösteriyor. Ayrıca, yaşlıların süt tüketiminde zaman ve mevsim odaklı ilginç detaylar da ortaya çıktı.
Yapılan çalışmada, Burdur'da yaşlıların sütü genellikle sabah saatlerinde ve özellikle sonbahar aylarında tükettikleri belirlendi. Açık süt alırken, fiyatın ön planda olduğu, sterilize süt alırken ise son kullanma tarihine daha fazla dikkat edildiği ortaya çıkmıştı. Bu bulgular, yaşlı nüfusun süt tüketim alışkanlıklarının mevsimsel ve ekonomik faktörlere nasıl bağlı olduğunu gösterdi.
Araştırma, pandeminin ekonomik etkilerinin tüketicilerin alışkanlıklarını nasıl etkilediğine de odaklandı. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle tüketicilerin daha ucuz ürünlere yöneldiği belirlenerek bu kapsamda market markalı ürünlerin tercih edilme oranının yüzde 57 olduğu ortaya çıktı. Burdur'da market markalı ürünlerin, toplam hızlı tüketim ürünleri pazarındaki ciro payının ise yüzde 22'ye ulaştığı gözlemlendi.
Bu araştırma, yaşlı bireylerin süt tüketim alışkanlıklarının yanı sıra ekonomik zorlukların tüketicilerin genel alışveriş tercihleri üzerindeki etkilerini de aydınlatan önemli verilere ulaştı.