Burdur’un Güneyyayla Köyü’ndeki futbol oynayan kızlar takriben 2002 yılında kendi futbol takımlarını kurdu. Özel bir formaları veya renkleri olmayan takımın ikonik özelliği kızların şalvarları ve baş örtüleri ile sahaya çıkıyor olmasıydı, dolayısı ile takımın adı da Şalvarspor olarak belirlendi. O yıl Şalvarspor Demirören Haber Ajansı muhabiri ve yerel basının tanınan ismi Mustafa Arslan tarafından 26 Şubat 2002 tarihinde “Bu da Şalvarspor” manşeti ile haberlere taşındı. Şalvarspor aynı yıl, Dünya Kupası ile hemen hemen aynı zamanlara denk gelen Burdur Kız Lisesi ile olan karşılaşmasında Güney Kore Televizyon kanalı tarafından da kayda alındı. 11 Mart 2002 yılında yapılan haberlere göre bu çekişmeli karşılaşmanın tamamı, 2002 Dünya Kupası maçlarının oynanacağı Güney Kore'nin SBS Televizyonu ekibi tarafından kaydedildi. Görüntülerin, Dünya Kupası karşılaşmaları öncesi televizyonda yayınlanacak tanıtım fragmanlarında kullanılacağı söylendi.

5C97213245D2A03F60691907

Aradan bir yıl geçtikten sonra ilk haber ile Şalvarspor’u ulusala duyuran gazeteci Mustafa Arslan aynı haberi ile ÇGD(Çağdaş Gazeteciler Derneği) tarafından 8 Nisan 2003 tarihinde ödüle layık görüldü. Ödül basında, “ÇGD’nin Yılın Gazetecileri 2002 Yarışmasını, Yerel Basın dalında Erdoğan Erişen, Ümit Yaldız ve Mustafa Arslan kazandı.”ifadeleri ile yer aldı.

Bu olumlu gelişmelerin ardından Şalvarspor’un kariyer ve ünü uzun sürmedi. 2003 yılının 19 Temmuz’unda yine Mustafa Arslan tarafından “Şalvarspor Dağılıyor” manşeti ile yeni bir haber gündem oldu.

İşte o haberin detayı:

“BURDUR'a bağlı Güneyyayla Köyü'nde şalvar ve başörtüleriyle futbol oynayan genç kızlardan oluşan Şalvarspor dağılıyor. Futbolcu kızlardan 4'ü evlenerek takıma veda ederken, kimisi de halı dokuma ve tarla işlerine döndü. 20 kişilik takım yavaş yavaş eksilirken yaz başından beri sahaya çıkmadı. Kent merkezine 20 kilometre uzaklıktaki 120 haneli, 450 nüfuslu Güneyyayla Köyü'ndeki kızlar erkek futbol takımının amatör kümede şampiyon olmasından sonra futbola merak sarmış ve köy meydanında müsabakalar yapmaya başlamıştı. Geçen yıl, yöresel kıyafetleri ve lastik ayakkabılarla top peşinde koşan Güneyyaylalı kızlar büyük ilgi görmüş, bir anda meşhur olmuştu. Kızların ünü ülke sınırlarını aşmış, Güney Kore'nin SBS televizyonu dahi Dünya Kupası fragmanlarında kullanmak üzere köye gelerek Şalvarspor'u görüntülemişti.

KULÜP KURAMADILAR

Bir kulüp kurmak için çabalayan Şalvarspor, bunu başaramayınca dağılma noktasına geldi. Şalvarspor, Güneyyayla nüfusuna kayıtlı olan Burdur AKP Milletvekili Bayram Özçelik'e de başvurdu. Ancak kulüp için gerekli destek sağlanamadı. Şalvarspor'da oynayan kızlardan 4'ü evlenerek takıma veda etti. Kızların çoğu nişanlanırken, bazıları da halı dokuma ve tarım işlerine geri döndü. En son 2 ay önce Isparta'nın Gönen İlçesi'nde düzenlenen bir şenlikte sahaya çıkan Şalvarspor, bir daha futbola hasret kaldı.

TADINDA KALSIN

Futbolcu kızlar, erkeklerin tekelinde olan futbolu kadınlara sevdirebilmek için yola çıktıklarını, yine de amaçlarına ulaştıklarını söyledi. Eğlenmek için futbol oynadıklarını anlatan kızlar, ünlü olmalarının yaşantıların da bir değişikliğe yol açmadığını, eski işlerine geri döndüklerini kaydetti. Köy Muhtarı Vedat Tokat ise kulüp kurmak için çok çaba sarfettiklerini ancak başarılı olamadıklarını dile getirdi. Muhtar Tokat, Şalvarspor'un ünlenmesiyle bazı çevreler tarafından yanlış yönlendirildiklerini ifade ederek "Basın kuruluşlarından para almamız yönünde tavsiyelerde bulunuldu. Hata yaptığımızı çok geç anladık. Ancak her şeye rağmen köyümüzün ve ilimizin ismini duyurduk'' dedi. Her şeyin tadında kalması gerektiğini belirten Muhtar Tokat, "Şu an bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Kızlarımızın gösterdiği medeni cesaret bile takdire değer'' diye konuştu.” - DHA(Mustafa Arslan 19.07.2003)

127859286 3500357840051303 2271181189772995267 N

Bu gelişmelerin ardından Şalvarspor zaman zaman maça çıksa da kulüp kuramayan ve devamlılığını  getiremeyen takım gün geçtikçe güzel bir anı olarak geçmişte kaldı. 15 yıl sonra 2018’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında organize edilen maçta Kadınlar 3'üncü Ligi'nde mücadele eden Yeni Burdurspor, merkez Güneyyayla köyünde oturan genç kızlardan oluşan Şalvarspor'la karşı karşıya geldi. Güneyyaylalı kızlar uzun yıllar sonrasında 8 Mart Kadınlar Günü için takımı tekrar topladı.

5Aa2B26061361F11608Bef28Gazi Atatürk Stadı'nda oynanan karşılaşmayı Burdur bölgesi hakemlerinden Özlem Balkıç yönetti. Şalvarspor oyuncularının şalvarla çıktığı müsabakayı Yeni Burdurspor 5-2 kazandı. O yılalrdaki haberlere göre Güneyyayla'nın o zamanki muhtarı Veysel Solak, Şalvarspor'un 2002-2007 yılları arasında resmi olarak liglerde mücadele ettiğini sonra kulübün kapandığını belirtti. Şalvarspor'un en son 2007 yılında sahaya çıktığını ifade eden Solak, "Evlenenler oldu. Takım dağılmıştı. Kadınlar Günü nedeniyle bugün köyümüzdeki kızlarımız dostluk maçı için sahaya çıktı. Destek olursa, sponsor bulabilirsek Şalvarspor'un yaşamasını istiyoruz" dedi.

5Aa2B260Ae784909483016E4

2018 yılından bu yana da bu konuda herhangi bir haber konusu olmayan ve Burdur’u ansızın tüm ulusala duyuran Şalvarspor, günümüzde zaman zaman nostaljik fotoğraflarla hatırlanıyor.

Şalvarspor’u ülke gündemine getirmesi ile ödüle layık olan DHA muhabiri, Burdur’un tanınmış gazetecisi Mustafa Arslan ise geçtiğimiz yıl 15 Eylül’de mide kanseri ile mücadele için tedavi gördüğü Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayata gözlerini yumdu.

 5Aa2B26061361F11608Bef26

Burdur Yeni Gün Medya Derleme/ Hatice Kübra Atız

Kaynak: Hatice Kübra Atız