BURDUR İÇME SUYU SIKINTISI-

“Kesin bir su kaynağı olmadan ve kesilecek bir su kaynağı olmadan bizim bu su sorunumuzu çözmemiz lazım. Bu sorun siyaset üstü bir sorun”

"Burdur'un aslında köklü, çözüm bekleyen birçok sorunu ötelenerek bu dönemlere kadar geldi. Yani burada en basit içme suyundan başlayalım yani şimdi içme suyu takdir edersiniz ki şu anda Burdur'un önündeki halen daha en büyük sorun olarak gözüküyor. İçme suyu kaynaklarımızda bizim içme suyu kaynağı olarak kullandığımız alanda aynı zamanda sulu tarımın en yoğun yapıldığı yer haline dönüştü. Yani büyük bir tehlike bizi bekliyor. Alternatif yatırım olarak planlanan 2000'li yılların başında projelendirilmesine başlanılan 2010'lu yıllarda ya da 2010 başında projelendirilip ihalesi yapılıp hizmete sokulan Senir göl geçişi suyunu işte 2012’de 10 ay çalıştıktan sonra borunun patlaması nedeniyle çalışmaması büyük bir hayal kırıklığı yarattı Burdur'da. Tabii biz bir tarafından hukuki süreci başlattık. Bir tarafından su kazanılabilir mi kazanılamaz mı onu değerlendirdik. Bir tarafından da her defasında söylediğim gibi bizim görünebilir bir su kaynağına ihtiyacımız var. Yani bizim görünen rezervimiz nedir? kaç günlük suyumuz var? nüfus ölçek projeksiyonunda biz bu suyu muhafaza ettik.

Yani bir barajdan bahsediyorum. Bir baraj yoksa yer altındaki su kaynaklarının miktarını, süresini veya niteliğini kestirebilmek mümkün değil. O nedenle geçtiğimiz günlerde de Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde işte milletvekillerimiz, biz, bürokratlarımız ile beraber bir toplantı yaptık. Şimdi acı olan şu: Devletin Burdur'a kısa vadede bir baraj yapma ihtimali yok gibi gözüküyor. Ekonomik nedenler birinci öncelik. Çünkü şu anda birçok kamu kurumu yatırımlarını öteledi veya yatırımları bir şekilde öncelik sırasına göre yeniden değerlendirdiği bir süreçte Burdur’a yapılacak bir içme suyu barajı ne zaman yatırım planına alınır? Nereden getirilir? hangi maliyetle getirilir? henüz ortada bir şey yok. Bir takım seçenekler var ama yani şimdi bugün yatırım planına alıp yapılması en az 5 yıl bana göre böyle yani gördüğüm gözlemlediğim o.

O nedenle biz kısa vadede içme suyu sorunumuzu çözmek için bazı tedbirler aldık. Bu tedbirler geçici tedbirler. Kesin bir su kaynağı olmadan ve kesilecek bir su kaynağı olmadan bizim bu su sorunumuzu çözmemiz lazım. Bu sorun siyaset üstü bir sorun. Hep söyledik ama en çok da siyasetin yapıldığı yer burası oldu. Halen de yapılmaya devam ediyor. Yani en ufak bir fırsatta ‘su sorunu’ ya su sorunu benim elimde, katrilyon param olsa da bir planlama olmadan kendi başıma çözebileceğim bir şey değil. Çünkü takdir edersiniz suyu bulmak, suyu depolamak, bir şekilde yerel yönetimlere teslim etmek Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün görevi. Ha ben o saatten sonra alır, getirir halka dağıtır, tahakkuk ettir paylaşırım.  "

Whatsapp Image 2024 08 28 At 17.14.43

İÇME SUYU ŞEBEKE HATTI-

“Biz popülizm değil bu şehrin geleceğini yeniden planlayan bir mantıkla yaklaştık”

"Tabii etkin bir mücadelede başlattık su ile ilgili kayıp kaçakların önlenmesiyle ilgili. Hep üzerimize atılı bir suç vardı, yani işte belediye kayıplarını bir önlesin. Şimdi kayıpları önlemek için aslında çok hamle de yaptık biz. 2018 yılında İller Bankası ile projemizi revize ettik, 450 kilometre içme suyu ve kanalizasyon şebeke yenileme için bir proje hazırladık. Şu anda projemiz yatırım bekliyor. İller Bankası'nda yarın ödeneği çıksın ertesi gün ihaleye çıkacağız dediğimiz bir noktaya getirdik. Yani şimdi biz İller Bankası gelip Burdur'da biz içme suyu kanalizasyon yapacağız arkadaş sizi de borçlandırıcağız dedi de biz hayır mı dedik. Yani kayıp kaçakların önlenmesinin önemli yöntemlerinden birisi de bu. Sayısal değer altına almak veya bir skalaya bağlamak, nerede kayıp kaçak var, çünkü buradan 10 birim çıkmış buradan 6 birimini tahakkuk ettiriyorsunuz demek ki bu 4 birim kaçak veya kayıp var.

Bu kayıp nerede? bu kaçak nerede? Şimdi çağın teknolojisi bunları bulmaya veya bunları engelleme imkan tanıyor. Biz de bunun yenilenmesini talep ettik. 2018'den beri dosya evrak orada duruyor bekliyor. Her nedense ilçelerimizin bile tamamının şebekesi yenilendi ama Burdur kent merkezinin şebekesinin yenilenmesi ile ilgili daha kalem oynatılmadı. Şu hiçbir Belediye Başkanı şehrin şebekesini yenilemeyi istemez. Çünkü bu çok zor meşakkatli bir iştir. Halkı üzen bir iştir, karşılığında siyasi bedeli olan bir iştir. Ancak biz popülizm değil bu şehrin geleceğini yeniden planlayan bir mantıkla yaklaştık. Bizim geldiğimizde çöp vahşi depolamadaydı, bizim geldiğimizde atık su arıtma artık çağa yakışmayan yöntemdeydi.

Çok uzunca bir süre yapımı devam etmiş, iş bittiğinde artık çağın gereklerini karşılamayan bir atık su arıtma tesisiydi. Gölü kirletiyordu. Bakın Biz çöpü, içme suyu yumuşatma tesisini, arıtma tesisini yatırım planına alırken aslında vatandaşın gözünün önünde olmayan, bu dönem ne yaptı diyebilme riskini göze alarak yaptığımız işler oldu.  Şükürler olsun başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Biz tabii geride kalan şu 5 ay içerisinde halkımızın seçim döneminde gezerken taleplerini, isteklerini, beklentilerini hep not ederek gezdik. Sonuçta bir deneyimimiz var. İcracıyız neye nasıl müdahale edeceğimizi artık bu birikimle elde ettik. Birkaç müdürlük revizyonuyla yorulan arkadaşların yerini daha dinamik arkadaşlara bırakmasıyla bazı alanlarda rehabilitasyonu hızlandırdık geride kalan 5 ay içerisinde. "
Whatsapp Image 2024 08 28 At 17.14.45 (1)

Kaynak: YENİGÜN MEDYA