Dikkuyruklarla birlikte ortalama 194 farklı kuşa ev sahipliği yapan Burdur Gölü'nün son yıllarda karşı karşıya kaldığı kuraklık tehdidi akıllara bu kuşların Burdur'daki popülasyonunun ne olacağı sorunu getiriyor. Dünya genelinde İspanya, Kuzey Afrika ve Orta Asya'da yoğun bir nüfusa sahip bu kuşlar Burdur Gölü'nün yok olma ihtimalinde Türkiye'den göç etmek zorunda kalabilirler.

Geçtiğimiz yıllardan bu yana Türkiye'deki nesli tükenme tehdidinde olan dikkuyrukların avlanma sezonu da dahil avlanmasının önünde yasal düzenlemeler yer alıyordu. Ancak doğal şartların yok olması sonucu kuşların Burdur'da kalmaması yüksek ihtimaller arasında. 

Dikkuyruk-1a

Görsel: Ali Şenel

Dikkuyruk Ördeklerinin Görünümü Nasıldır? Nerelerde Yaşarlar?

Nadir bulunan küçük bir ördek türü olan, uzun, arkaya ya da yukarıya doğru dikilmiş kuyruğu, büyük beyaz başı ve geniş mavi gagasıyla hemen tanınan ördekler, Türkiye'de özellikle Göller Yöresi'nde ve Göksu Deltası'nda yaşamaktadır. Erişkin erkeklerin beyaz baş, siyah baş tepesi ve boyun, gri ve kırmızımsı vücut ile mavi bir gagaya sahip olduğu belirtilirken; dişilerin beyaz yüz, daha koyu gaga, baş tepesi ve yanak çizgisi, gri-kahverengi bir vücutla karakterizedildiği ifade edilmektedir.

Türkiye genelinde, özellikle Burdur Gölü çevresinde en yoğun olarak bulunan bu ördek türü, dünya üzerindeki kuş nüfuslarının büyük bir kısmını da oluşturmaktadır. %66 gibi büyük bir oranla Burdur Gölü'nde bulunan bu ördekler, koruma altına alınmış bir türdür ve avlanmaları, avlanma sezonu dahil olmak üzere yasaklanmıştır.

Ördeklerin doğal yaşam alanlarının korunması ve bu nadir türün sürdürülebilirliği için yapılan koruma çalışmaları önem taşımaktadır.

KADRİYE ÇETİN

Editör: Hatice Kübra Atız