Müslümanlar için önemli bir gün olan Cuma namazı ve kılınışı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Cuma günü, Müslümanlar için özel bir gün olarak kabul edilir. Cuma namazının kılınışıyla ilgili detaylar, camilere gidecek olanlar tarafından araştırılıyor. Cuma namazının kılınışıyla ilgili önemli bilgiler, Diyanet'in resmi sayfasında açık ve detaylı bir şekilde sunulmaktadır. Peki, Cuma namazı kaç rekat? Cuma namazı nasıl kılınır?
Cuma namazı kaç rekat? Cuma namazı nasıl kılınır? soruları gündeme geliyor. Diyanet'e göre Cuma namazı kılınışı ve Cuma namazı kaç rekat olduğu merak ediliyor. Öğle vakti, Müslümanlar için önemli bir ibadet olan cuma namazı, cemaatle birlikte kılınır. Cuma namazının kılınışı, önemi ve uygulanışıyla ilgili tüm detayları sizin için derledik. Cuma namazı kaç rekat? Cuma namazı nasıl kılınır? Diyanet'e göre Cuma namazı kılınışı! Detaylar haberimizdedir…
CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?
Cuma namazı toplamda 16 rekattır. Namazlar ve isimleri şu şekildedir:
- 4 rekat Cuma namazı ilk sünneti
- 2 rekat Cuma namazı farzı
- 4 rekat Cuma namazı son sünneti
- 4 rekat Zuhri Ahir namazı
- 2 rekat vaktin son sünneti
Cuma namazının vakti öğle namazının vaktidir. Geleneksel uygulamada cuma için ezan okunduğunda camilere gidilerek öğle namazında olduğu gibi, dört rekat namaz kılınır. Daha sonra cami içinde bir ezan daha okunur. Minberde cemaata karşı bir hutbe okunur. Bu hutbeden sonra kamet alınarak cumanın iki rekat farzı cemaatle aşikare okuyuşla kılınır. Sonra yine başlangıçta olduğu gibi dört rekat namaz kılınır. Bu da cuma namazının son sünnetidir.
Bazı düşüncelere göre "Zuhrü ahir" denilen dört rekat namaz kılınır. Bunun sebebi bazı kesimlerce cuma namazının farklı camilerde kılınamamasıdır. Bu son öğle namazıdır, öğlenin dört rek'at farzı gibi kılınmakla beraber öğlenin sünnetinde olduğu gibi de kılınabilir. Böyle kılınması daha uygun görülmüştür. Arkasından da "Vaktin sünneti" niyeti ile aynen sabah namazının sünneti gibi iki rekat namaz daha kılınır.
Cuma ibadetinin başlangıçta 2 rek'at olarak kılındığı, geleneksel uygulamadaki toplam olarak 16 rek'ata ulaşan ibadetin, Cuma suresinde konu edilen ana ibadete sonradan yapılan eklemelerle ulaşıldığı düşünülebilir.
CUMA HUTBESİNİ DİNLEMEK FARZ MIDIR?
Diyanet'e göre cuma namazında hutbe, namazın sahih olmasının şartlarından birisidir. Yani Cuma hutbesini dinlemek farzdır, şarttır diyebiliriz. Bazı kaynaklara göre cumanın hutbesi 2 rekatlık farz yerine geçer. Yani aslında Cuma namazının farzı 4 rekattır. Bu 4 rekattan 2'si hutbe 2'si ise normal kılınan farz namaz olarak rivayet edilir. Yani kısacası aslında cumanın farzı 4 rekat lakin dinlediğimiz hutbe 2 rekatlık farz yerine geçiyor. Bu yüzden biz hutbeyi dinleriz ek olarak 2 rekat normal farzı kılarız. Bu bakımdan cuma hutbesini dinlerken can kulağıyla dinlememiz gerekir. Hutbe esnasında konuşmamamız gerekmektedir. Hatta bazı görüşlere göre aynı namazda durduğumuz gibi sabit ve sakin şekilde oturmamız gerekmektedir.
CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?
Cuma namazı, cuma günü camide öğlen namazı vaktinde cemaatle kılnan bir namazdır. Cuma namazı normalde 4 rekat ilk sünnet, 2 rekat farz ve 4 rekat son sünnet olmak üzere 10 rekattır. Fakat bazı rivayetlere göre sonradan 4 rekat Zührü Ahir namazı ve 2 rekat vaktin son sünneti de kılınmaktadır. Yani cuma namazı toplamda 16 rekat olmaktadır. Zührü ahir namazı öğlen namazının farzı yerine geçtiği söylenilmektedir. Bu bakımdan cami imamları cuma namazını toplamda 16 rekat olarak kılmaktadır.
Sırayla cuma namazı kılınışı tarifi:
İlk olarak cuma namazı ezanı okunur. Ardından cemaat ilk 4 rekatlık cumanın ilk sünnetini kılarlar.
İlk sünnetten sonra hutbe başlar. Müezzin cami içerisinde ezan okur. Ardından İmam hutbeye çıkar ve hutbesini verir.
Hutbe bittikten sonra müezzin gamet getirir ve 2 rekatlık farz namazına durulur.
2 rekat cumanın farz namazı kılındıktan sonra 4 rekatlık cumanın son sünneti kılınır.
Böylece 10 rekat cuma namazı tamamlanmış olur. Fakat cuma komple bitmiş olmuyor. 10 rekattan sonra da 4 rekat Zühri ahir ve 2 rekat vaktin son sünneti mevcuttur.
Cumanın son sünnetini kıldıktan sonra 4 rekatlık Zühri ahir namazı kılınmaktadır. (Bazı görüşlere göre bu namaz öğlen namazının farzı yerine geçmektedir.)
Ardından son olarak 2 rekat vaktin son sünneti eda edilir.
Böylelikle cuma namazı toplamda 16 rekat olarak kılınmış olur. Şuanda tüm camilerimizde imamlar cuma namazını bu şekilde eda etmektedir. Zühri ahir ve vaktin son sünneti namazlarını kılmak farz değildir fakat sünnettir. Kılınması tavsiye edilmiştir.