Son yıllarda sulak alanların korunması ve ekosistemlerinin sürdürülebilirliği için farkındalığın artırılması amacıyla önemli projeler hayata geçiriliyor. Bu kapsamda Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi'nden Zuhal Kondu'nun yürütücülüğünde, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Koca, Dr. Öğretim Görevlisi Uğur Tozkoparan ve İzlem Çakmak'ın uzman olarak görev aldığı TÜBİTAK 4004 programı kapsamında hazırlanan "Göller Yöresinin Yakarışı-2" projesi 16-22 Ağustos 2024 tarihleri arasında Isparta ve Burdur illerinde gerçekleştirilecek.
Suyun Sürdürülebilirliği İçin Yerinde Eğitim
Proje kapsamında alanında uzman eğitmenler, hayatımızın vazgeçilmezi olan suyun sürdürülebilirliği adına hem günümüz hem de gelecek nesiller için yapılabilecekleri doğal ortamında, yerinde eğitim ilkesiyle ele alacak. Eğitmenler, su kaynaklarının korunması ve ekosistemlerin devamlılığı için gerekli bilgileri katılımcılarla paylaşacak.
Eğitim ve Etkinlik Alanları
Proje süresince Isparta ve Burdur illerinde çeşitli doğal alanlarda eğitimler ve etkinlikler düzenlenecek. Bu alanlar arasında Burdur Gölü, Salda Gölü, Gölcük Gölü Tabiat Parkı, Yarışlı Gölü, Burdur Belediyesi Katı Atık Tesisi, İnsuyu Mağarası, Burdur Lisinia Doğa Proje Alanı, Yazılıkanyon Tabiat Parkı, Eğirdir Gölü, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (SAREM), Kovada Gölü Milli Parkı ve Kovada Hidroelektrik Santrali (HES) yer alacak.
Ekolojik Yıkıma Dikkat Çekmek
Projenin amacı, giderek kuruyan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan göller yöresindeki göller ve sulak alanlardaki kuraklık ve sonuçlarına dikkat çekmek. Bu amaçla gerçekleştirilecek etkinliklerde ekolojik yıkımın etkileri, suyun hayatımızdaki önemi ve çevresel duyarlılık konuları ele alınacak. Katılımcılar, teorik ve uygulamalı olarak suyun korunması ve sürdürülebilirliği hakkında bilgilendirilecek.
Hedef Kitle: Öğretmenler
Projenin hedef kitlesi, Türkiye genelinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda görevli olan ve daha önce TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları kapsamında desteklenen başka bir projeye katılmamış olan 24 öğretmenden oluşuyor. Bu öğretmenler, küresel ısınma sonucu kuraklığa uğrayan göller yöresinin sebepleri, sonuçları ve alınacak tedbirler hakkında hem teorik hem de uygulamalı etkinliklerle bilgilendirilecek.