EYT için son viraja girildi! İşte; son durum ile beraber kesinleşen şartlar…
Milyonların merakla beklediği emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemesi bugün Meclis Başkanlığı'na geliyor. EYT şartları da yapılacak basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşılacak. EYT maaşı nasıl hesaplanacak?

EYT düzenlemesi için 5 adımlı Meclis süreci başladı. EYT teknik çalışması kanun teklifi haline getirildi ve milletvekillerinin imzasına sunuldu. İmzaların ardından EYT yasası teklifi bugün TBMM'de...

-EYT şartları ne olacak?
-EYT maaşı hesaplama işlemi nasıl yapılacak?
-3600 ve 5400 prim günü ile emeklilik şartları ne olacak?
-EYT staj konusu yasada olacak mı?
İşte; EYT'de son durum ile beraber kesinleşen şartlar…

-8 Eylül 1999 öncesi şartları sağlayanlar emekli olacak
-EYT yaş sınırı yok
-EYT yasası 4,7 milyon vatandaşı kapsıyor
-İlk anda 2 milyon 250 bin kişi emekli olacak
-Prim günü ve sigortalılık süresini tamamlayan istediği zaman emekli olabilecek.

-SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığı ayrımı olmayacak
-Emekli olup çalışanlar için prim teşviki verilecek
-Emekli olup yeni sözleşme ile beraber EYT'liler çalışabilecek
-EYT'li bir vatandaşın hemen emekli olma gibi zorunluluğu yok
-İlk maaş Mart ayında alınacak

EYT düzenlemesi 5 aşamadan geçerek yasalaşacak:
-Kanun teklifi metinleri hazırlandı
-Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek
-TBMM Genel Kurulu'nda oylanacak
-Başkan Erdoğan'ın onayına sunulacak
-Resmi Gazete'de yayımlanacak

EYT'DE KESİNLEŞEN 3 ŞART
5 milyona yakın EYT'ye tabi vatandaş şartları tamam olduğu anda emekli olacak. Aşağıdaki şartları tamam olup sadece yaşa bekleyen EYT'li sayısı 2,25 milyonu geçti. Böylece prim günü ve sigortalık süresi tamam olmayan 2,5 milyon kişinin olduğu hesaplanıyor.
-8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişinin olması
-Prim gününün tamam olması
-Sigortalılık süresinin dolmuş olması

EMEKLİLİK ADIM ADIM GELECEK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı EYT çalışmasını bitirerek gerekli altyapıyı oluşturdu ve taslağı milletvekillerine iletti. EYT yasa tasarısı Meclis'e geldi ve AK Parti grubunda milletvekillerinin imza aşaması tamamlandı. Taslak Meclis Başkanlığı'na sunulmasının ardından Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nunda görüşülecek.

EYT taslağının Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda onaylanmasının ardından EYT yasası taslağı Meclis Genel Kurulu'nda oylanarak yasalaşacak ve Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasına sunulacak. EYT yasası Şubat ayı içerisinde Başkan Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Tüm bu aşamaların yaklaşık 2 hafta içerisinde tamamlanması bekleniyor.

EYT İÇİN ŞUBAT'TA YASA, MART AYINDA MAAŞ
Şubat ayında Meclis'te oylanacak EYT yasasının yürürlüğe girmesi ile emeklilik için hak sahibi vatandaşlar ilk maaşlarını Mart ayı içerisinde alacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "EYT ile emekli olacakların maaş zamlarına mevcut emeklilerin aksine yüzde 30 değil de yüzde 18 civarı bir zam yapıldığı iddiası da gerçeği yansıtmamaktadır. Böyle bir şey olması mümkün mü? Yok tabii ki. Emeklilerimizin elde ettiği tüm kazanımlar onlar için de geçerli. Hesaplamalarda hiçbir farklılık yoktur. Bu söylentilere kimse inanmasın. Devlet emekliler arasında ayrım yapmaz. Biz sosyal devletiz." diye konuştu.

EYT MAAŞI HESAPLAMASI NASIL OLACAK?
Sabah'ın aktardığı bilgiye göre; EYT'lilerin maaşları da her SGK'lı gibi hesaplanacak. Düzenlemeyi bir kenara koyacak olursak her ay yaklaşık 40 bin kişi emekli oluyor. Bu kişilerin maaşları nasıl hesaplanıyorsa EYT'lilerin de emekli maaşları öyle hesaplanacak.

EYT MAAŞ HESABINDA 3 DÖNEM DİKKATE ALINACAK
EYT yasası çıktıktan sonra primi ve sigortalılık süresi tamam olanların maaş hesapları, diğer tüm emekli aylığı bağlananlar gibi, 3 dönem üzerinden yapılacak.
-1999 yılı öncesi,
-1999 yılı - 2008 arası ve
-2008'den sonraki dönem olmak üzere
3 ayrı hesaplama söz konusu olacak.

Bu 3 dönemdeki hesaplar yapılıp birleştirilerek emeklinin maaşı ortaya çıkacak. Kısacası emekli maaşı hesaplaması yapılırken sigortalılık dönemindeki tüm kazançlar dikkate alınacak.
Kişilerin çalıştıkları yıllar, aylık kazançları, çalışma süreleri, yaş beklerken ödenen fazla primler ve işe ara verip vermemiş olmaları emekli maaşı hesaplanırken ödenecek tutarı ortaya çıkaracak.

Matematiksel olarak maaş hesaplanırken ilk olarak 1999 öncesindeki gün ve kazançlar dikkate alınacak ve aylık bağlama oranı ile çarpılacak. Burada çıkan rakam bugüne güncellenecek. Daha sonra 1999 ile 2008 arasındaki dönem için de yine aylık bağlama oranı ve yeni güncelleme katsayıları kullanılacak.

Burada büyüme oranı devreye giriyor. 2008 sonrası için ise yine farklı bir aylık bağlama oranı ve büyüme hızının yüzde 30'u alınacak. Bir önceki yılın enflasyon oranı da maaş hesaplamasında ve güncellemesinde kullanılacak. Böylece bu 3 hesap toplanarak emekli maaşı oluşturulacak.

KİMLER YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI ALACAK?
EYT'ye tabi olanlar da temelde bütün emekliliğe hak kazanmışlar gibi prim gün sayısının çok olmasına bağlı olarak değil SGK'ya bildirilen prime esas kazanca göre maaş alacak. Yani brüt maaşı yüksek olanlar daha fazla emekli maaşı alacak.

Bütün çalışma hayatı asgari ücret üzerinden bildirilenler ise daha düşük maaş alacak. Burada üç ayrı hesaplama yapıldığı için tüm kazançlar önem kazanıyor. Yani son yıllar değil ilk çalışma hayatınızdan bu güne kadar tüm kazançlarınıza bakılıyor.
Ayrıca 3 döneme ilişkin farklı Aylık Bağlama Oranları ve güncelleme katsayılarıyla nedeniyle; bu oranların yüksek olduğu dönemlerde primi daha fazla olan hak sahipleri daha yüksek emekli maaşı alacak.

Editör: TE Bilisim