Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Şehit Hakan Aktürk Özel Eğitim Meslek Okulu iş birliğinde yürütülen “Engelsiz Bilim Okulu” projesi, TÜBİTAK’ın 4008 programı kapsamında desteklenen ve Burdur’da gerçekleştirilen ilk proje olma özelliğini taşıyor. Özel Eğitim Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mehtap Coşgun Başar’ın Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa hayata geçirdiği proje, özel gereksinimli bireylerin bilim, sanat ve sporla dolu bir eğitim deneyimi yaşamasını sağladı.

1730705183129

Geçtiğimiz günlerde, 21-25 Ekim 2024 tarihlerinde, doğada, laboratuvar ortamlarında, atölyelerde ve müzelerde yapılan toplam 20 etkinlikte, hafif zihinsel yetersizliği olan 20 lise öğrencisi, 5 özel eğitim öğretmeni ve 10 özel eğitim öğretmen adayına çeşitli eğitimler verildi. Projede, 8 farklı temada uygulanan interaktif etkinliklerle katılımcılar, “Bilim, Sanat, Spor, Doğa Eğitimi, Yaratıcı Drama, Okul Dışı Öğrenme, Tasarım ve Performans Sanatları” alanlarında güncel yöntemlerle tanışma fırsatı buldu.

1730705182677

Projeye danışmanlık yapan 3 akademisyen, 10 eğitmen, 6 yardımcı personel ve 1 ilkyardım uzmanı eşliğinde yürütülen çalışmalarda, yaratıcı drama, fen deneyleri ve sanat etkinliklerinin yanı sıra Kent Ormanı’nda yapılan “Land Art” (yeryüzü sanatı) etkinliği, Arkeoloji Müzesi’nde “Tarihi Canlandırmalar”, Doğa Tarihi Müzesi’nde “Geçmişin İzinde Antropoloji” ve Şehit Hakan Aktürk Özel Eğitim Meslek Okulu bahçesinde gerçekleştirilen “Etkileşimli Dans ve Ritim” gibi özgün faaliyetler dikkat çekti. Ayrıca, Gençlik Merkezi’nde Türk okçuluğu eğitimi verilerek kültürel ve sportif etkinliklere de yer verildi.

1730705183027

Proje süresince, sportif egzersizler ve eğitsel oyunlarla desteklenen etkinlikler, TÜBİTAK temsilcisi Prof. Dr. Memduh Sami Taner’in katılımıyla gerçekleştirilen sertifika ve madalya töreni ile sona erdi. Özel gereksinimli bireyleri bilim ve sanatla buluşturmayı amaçlayan Engelsiz Bilim Okulu Projesi, Burdur’da eğitimde engelleri kaldırmak için atılan önemli adımlardan biri oldu.

Kaynak: Hatice Kübra Atız