Ticaret Bakanlığı, IBAN’ını ticari işletmelere kullandıranlara yönelik bir açıklama yaptı. Açıklamada IBAN’ını kullandıranların 6 ayla 1 yıl arasında hapis cezalarıyla karşı karşıya kalabileceği uyarısı yapıldı. Bu cezayla karşı karşıya kalmamak için yapılacakları anlattı. Sorumluluğun tamamen hesap sahiplerinde olduğunu vurgulayan Bakanlık, bu konuda yüksek kazanç vadedenlere itibar edilmemesini istedi.

275-113442-ticaret-bakanligi

Ticaret Bakanlığı’ndan IBAN kullandıranlara uyarı

Ticaret Bakanlığı, yazılı bir açıklama yaparak IBAN’ını işletmelere kullandıranlarla ilgili yükümlülükler ve bu kişileri bekleyen cezaları anlattı. Buna göre; “banka hesabının kiralanması ya da kullandırılması karşılığında yüksek kazanç” vaadi ile insanlar kandırılıyor. Bakanlık bu konuda şu uyarıyı yaptı;

“Vatandaşlarımızın bir ürüne veya kazanca dair arzu ve meraklarını uyandırmak suretiyle onları tuzağa düşürmek için sahte ya da kendilerine ait olmayan isim, adres, hesap bilgisi kullanan dolandırıcıların aramalarına, gönderdikleri e-posta, kısa mesaj gibi içeriklere, sosyal medya kanalları üzerinden aldıkları reklam ve mesajlara karşı daha temkinli olmaları gerekmektedir. Bu noktada özellikle kimlik, hesap bilgileri, kişiye özel şifre ya da parola gibi hassas bilgilerin paylaşılırken dikkatli olunması, gönderilen her bağlantının tıklanmaması, elektronik cihazların virüslere karşı korunması, aldatıcı tekliflere, özellikle de normalin dışında cazip olanlara karşı tedbiri elden bırakmaması gerekmektedir.”

275-113458-iban-kullandirmanin-cezasi-ne

6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası

Bu konuda tüm sorumluluğun hesap sahibine ait olduğunu duyuran Bakanlık, bir banka hesabının maddi menfaat karşılığında başka kişiler tarafından kullanılmasına izin vermenin 5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu’na göre suç teşkil ettiğini hatırlattı. Bu kapsamda hesap sahiplerine 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilebileceği belirtildi.

Burada hesapta gerçekleşen işlemlerle ilgili sorumluluk doğrudan hesap sahibine aittir. Bu nedenle bu tür durumlarla karşılaşıldığında, ödeme dahil her türlü hesap işlemini gerçekleştirmeden önce kontrol etmek ve teyit etmek önemlidir.

Tüketicilerimizin, ekonomik çıkarlarını, haklarını, satın aldıkları mal ve hizmetlerle ilgili güvenliğini ve sağlığını korumaya ilişkin faaliyetlerimiz hassasiyetle sürdürülmektedir. Bu doğrultuda; sosyal mühendislik dolandırıcılığından kaynaklanan mevcut ve potansiyel mağduriyetlerin ortadan kaldırılmasına yönelik uygulamalar hakkında inceleme ve değerlendirmeler de devam edecektir. 

Editör: Hatice Kübra Atız