Türkiye, 31 Mart 2024 Pazar günü mahalli idareler seçimi için sandık başına gidiyor. İşte seçim sürecine dair önemli detaylar:
-
Askıya çıkan seçmen listeleri ne zamana kadar kontrol edilebilecek? Seçmen listeleri muhtarlıklarda 17 Ocak Çarşamba gününe kadar kontrol edilebilecek. İsimlerini bulamayanlar, il ve ilçe nüfus müdürlüklerine başvuracak.
-
Seçmen listeleri ne zaman kesinleşecek? 7 Şubat'ta seçmen kütükleri kesinleştirilecek, oy kullanma yerleri ve sandıklar 11 Şubat'ta belirlenecek.
-
Seçmen bilgi kağıdı ne zaman gelir? Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı 29 Şubat'ta başlayacak ve 24 Mart'ta tamamlanacak.
-
Seçime kaç siyasi parti katılacak? YSK, 36 siyasi partinin katılma yeterliliğine sahip olduğunu belirledi.
-
Siyasi partilerin belediye başkan adaylarının listeleri ne zaman netleşecek? Aday adayı listeleri 31 Ocak'a kadar, kesin aday listeleri ise 3 Mart'ta ilan edilecek.
-
Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayan seçmen neler için oy kullanacak? Büyükşehirlerde "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanılacak.
-
Büyükşehir olmayan illerde neler için oy verilecek? Büyükşehir olmayan illerde ise "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy verilecek.
-
Köyde yaşayan seçmen neler için kullanacak? Köylerde "il genel meclisi üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar meclisi" için oy kullanılacak.
-
Oy pusulaları ne renk? Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak.
-
Tüm pusulalar kaç zarfa koyulacak? Seçmenler tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacak.
-
Oy verme işlemi hangi saatler arasında yapılacak? Oy verme saatleri, mart ayındaki seçim nedeniyle doğudaki 32 ilde 07.00-16.00, diğer illerde ise 08.00-17.00 olarak uygulanacak.
-
Oylar saat kaçta sayılmaya başlayacak? Oy verme saatinden önce oylar sayılmayacak. 07.00-16.00 olduğu illerde saat 16.00'dan önce, diğer illerde ise saat 17.00'den önce oylar sayılmaya başlanamayacak.
-
Önce hangi oylar sayılacak? Büyükşehirlerde sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde ise belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık oy pusulalarının sayımı yapılacak.
-
Yurt dışındaki seçmen oy kullanacak mı? Yurt dışındaki seçmenler yerel seçimde oy kullanamayacak, ancak milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında oy kullanma hakları bulunacak.
-
Cezaevindeki seçmenler oy kullanabilecek mi? Ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç, oy kullanamayacak. Cezaevlerinde oy kullanma hakkı bulunan tutuklular ve hükümlüler için cezaevlerinde sandık kurulacak.