DSÖ, JN.1 COVID türünün bir değişkeni olduğunu ve düşük risk oluşturduğunu söyledi. JN.1 daha önce ana soyunun BA.2.86 parçası olarak ilgilenilen bir varyant olarak sınıflandırılmıştı, ancak WHO artık bunu ayrı bir varyant olarak sınıflandırdı. Peki, Kovid 19 JN.1 varyantı nedir, hangi ülkelerde var? İşte, JN.1 varyantı belirtileri...

JN.1 VARYANTI NEDİR?
JN.1, Covid varyantı Omicron’un alt varyantıdır. Covid'e neden olan virüs zaman içerisinde değişime uğruyor ve bu farklı varyantların ortaya çıkmasına yol açıyor. Omicron bir süredir dünya çapında baskın olan varyant konumunda yer alıyor.

Covid-19'un Alt Varyantı JN.1 Nedir ve Hangi Ülkelerde Görüldü?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19'un alt varyantı olarak sınıflandırılan JN.1'in düşük risk taşıdığını açıkladı. Bu varyant, daha önce Omicron'un bir alt varyantı olarak gözlemlenmiş ancak DSÖ, JN.1'i ayrı bir varyant olarak sınıflandırmıştır.

JN.1 Varyantı Nedir?

JN.1, Covid varyantı Omicron'un alt varyantıdır. Virüs, zaman içinde değişime uğrayarak farklı varyantların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Omicron ise global olarak yaygın olan bir varyant konumundadır.

Hangi Ülkelerde Görüldü?

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), JN.1 alt değişkeninin ABD'deki vakaların %15 ila %29'unu oluşturduğunu belirtti. Dünya genelinde ise Hindistan, Çin ve ABD gibi nüfus yoğunluğu yüksek ülkelerde tespit edilmiştir. CDC'ye göre, JN.1 ilk olarak Eylül ayında Amerika Birleşik Devletleri'nde tespit edilmiştir.

Geçtiğimiz hafta Çin, JN.1 alt varyantından yedi enfeksiyon tespit etmiştir.

JN.1 Varyantının Belirtileri ve Risk Durumu

DSÖ, mevcut aşıların JN.1 ve diğer Covid-19 varyantlarına karşı ciddi hastalık ve ölümlere karşı koruma sağlamaya devam edeceğini belirtti. Ancak DSÖ'nün risk değerlendirmesine göre, bu varyantın özellikle kış aylarında diğer solunum yolu enfeksiyonlarında bir artışa neden olabileceği öngörülmektedir.

Grip, solunum sinsityal virüsü (RSV) ve çocukluk çağı pnömonisi gibi solunum yolu virüslerindeki artış, JN.1 varyantının etkileri arasında yer almaktadır. DSÖ, bu durumu dikkate alarak uygun önlemlerin alınması gerektiğini vurgulamıştır.

Editör: Hüseyin Çubuk