Kredi yapılandırma, mevcut borçların yeni ödeme koşulları ile yeniden düzenlenmesini sağlayan bir işlemdir. Bu işlem, borçlulara ödeme kolaylığı sunar ve mali sıkıntılara çözüm getirir. Peki, kredi yapılandırma işlemi nasıl yapılır?

Kredi yapılandırma (borç yapılandırması), borçlu kişinin mevcut kredi borcunu yeniden düzenleyen bir süreçtir. Bu düzenleme sayesinde borçlu, bankaya olan borcunu yeni koşullarla tekrar ödemeye başlar. Genellikle borcun ödenememesi durumunda tercih edilen bu işlem, bankadan bankaya farklılık gösterebilir.

Kredi Yapılandırma Nedir?

Kredi yapılandırma, bireylerin, şirketlerin hatta ülkelerin mevcut borçlarını ödeyememe durumunda tercih ettikleri bir işlemdir. Mali sıkıntıda olan borçluların zorlandıkları borçlar bu şekilde yeniden düzenlenir. Böylelikle yeni bir ödeme planı oluşturulur ve borçlu tarafın bankaya olan borcunu ödeyebilmesi kolaylaşır. Kredi yapılandırmalarında, faiz oranları düşebilir veya geri ödeme tarihleri uzatılabilir.

Kredi Yapılandırması Nasıl Yapılır?

Mevcut borcunu ödemekte zorlanan bir müşteri, kredi yapılandırması işlemi için öncelikle kredi aldığı banka ile iletişime geçmelidir. Kredi yapılandırmasına başvurmak için uygulanabilecek yöntemler şunlardır:

  1. Bankanın müşteri hizmetlerini arayarak müşteri temsilcileri ile görüşmek.
  2. Bankanın mobil uygulamasına veya internet şubesine girerek “Kredi” bölümünden işlem yapmak.
  3. Bankanın fiziki şubesine giderek gişeden kredi yapılandırma işlemi için destek almak.

Başvurunun ardından banka, müşterinin borç durumu ve ödeme geçmişini değerlendirir. Bu değerlendirme sonrasında müşteriye bir borç yapılandırma önerisi sunulur. Yeni ödeme planı, taksit sayısı ve faiz oranları belirlenir. Müşteri bu yeni ödeme planını kabul ederse, kredi yapılandırması gerçekleşir ve borçlu taraf yeni plan doğrultusunda ödemelere başlar.

Bankalar Kredi Yapılandırması Yapar Mı?

Evet, kredi yapılandırma işlemi bankalar üzerinden gerçekleştirilir. Müşteriler, sadece kredi kullandıkları bankalardan yapılandırma talebinde bulunabilirler. Başka bir bankadan yapılandırma isteğinde bulunmak mümkün değildir. Dolayısıyla, kredi aldığınız bankadan yapılandırma talep etmeniz gerekmektedir.

Kredi Borcu Yapılandırma En Fazla Kaç Ay?

Kredi yapılandırma süresi, bankadan bankaya değişkenlik gösterebilir. Genellikle kredi yapılandırma en fazla 36 ay ya da 72 ay olabilir. Borcun türü de bu süreyi belirleyebilir. Kredi borcu için 36 ya da 72 ay gibi süreler öne çıkarken, kredi kartları borçlarında bu süre 12 ay olabilir.

Kredi Yapılandırması Kaç Kez Yapılır?

Kredi kartı borçları için yapılandırma en fazla 5 kez yapılabilir. İhtiyaç kredilerinin yapılandırmaları ise 1 defa olmak üzere 36 ay ya da 72 ay vade ile yapılabilir. Ancak, güncel yapılandırma limitlerinin değişkenlik gösterebileceğini unutmayın.

Kredi Yapılandırma Yaparsam Ne Olur?

Kredi yapılandırmanın gerçekleşmesiyle şu adımlar takip edilir:

  1. Yapılandırma öncesi borç, bankanın yeni verdiği kredi ile kapanır.
  2. Eski borcun ödenmesi için çekilen yeni kredinin ödemeleri başlar.
  3. Bu kredinin borcu, yeni ödeme planına göre müşteri tarafından ödenir.

Ödemelerdeki aksaklıklar, kredi notunun düşmesine neden olabilir. Ancak düzenli ödeme yapıldığında kredi notu tekrar yükselir.

Kredi Yapılandırması Ödenmezse Ne Olur?

Kredi taksitinin tam ve zamanında ödenmemesi gecikmeye neden olur ve gecikme faizi işler. İki taksit üst üste ödenmezse yasal işlemler başlatılır. Bu durumda müşteriye 30 gün süre tanınır. Ödeme yapılmazsa banka borcun tamamının ödenmesini talep edebilir. Ayrıca, ödemelerdeki gecikmeler kredi notunu olumsuz etkiler.

e-Devlet Üzerinden Borç Yapılandırması Nasıl Yapılır?

e-Devlet üzerinden vergi borcuna yönelik yapılandırma işlemi gerçekleştirilebilir. Dijital Vergi Dairesi’ne giriş yaparak, T.C. kimlik numarası ve şifre ile ya da e-Devlet giriş seçeneği üzerinden gerekli işlemleri yapabilirsiniz. Yapılandırma seçenekleri üzerinden vergi borcunuzu yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ