Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin ardından depremden etkilenen ve Burdur’a gelerek KYK’lara yerleştirilen ailelerle yapılacak psikososyal destek çalışmaları için Burdur Mehmet Akif Üniversitesi’nin (MAKÜ) ilgili fakülte ve birimleri ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı KYK yurt müdürlükleri arasında koordinasyon toplantıları yapıldı.
Psikososyal destek çalışmalarına katılacak gönüllüler için Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar ve Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem Tagay tarafından online ve yüz yüze olmak üzere psikolojik ilk yardım ve psikososyal destek konularında üç farklı eğitim verildi.
Depremden etkilenen çocuklar için MAKÜ Eğitim Fakültesi Okulöncesi Eğitimi Anabilim Dalından Prof. Dr. Perihan Ünüvar sorumluluğunda oyun alanları oluşturuldu. Bunun yanı sıra çalışmalar kapsamında Eğitim Bilimleri Bölümünden Doç. Dr. Kenan Demir sorumluluğunda Eğitim Fakültesinin gönüllü akademisyenleri eşliğinde farklı yaş gruplarına uygun etkinlik ve drama çalışmaları planlanarak gerçekleştirildi. Okuma salonları ve ders çalışma salonları için materyal desteği de sunuldu.
Ardından psikososyal destek ekibinde yer alan personeller Asımın Nesli ve Safahat yurdunda üç grup halinde çalışacak şekilde planlamalar yaparak yurda gelen ailelerin kayıt kabul sürecinden itibaren birebir bütün ihtiyaçlarının temini noktasında çalışmalar yürüttü.
Çalışmalar kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile MAKÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Müdürü Prof. Dr. Özlem Tagay sorumluluğunda yürütülen Psikososyal destek ekibinde MAKÜ Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümünden, Sosyal Hizmet Bölümünden ve Sağlık Bilimleri Fakültesinden gönüllü akademisyenler ve gönüllü öğrenciler yer aldı.
Psikososyal destek ekibi ilk günden itibaren Safahat yurdunda 157, Asımın Neslinde 168 oda olmak üzere toplam 325 aile ile görüşerek gerekli ihtiyaçları belirlediler. Bunun yanı sıra sağlık ve acil ihtiyaçlar için aileler bilgilendirilerek yönlendirildi ve psikolojik yardıma ihtiyacı olan bireyler belirlenerek görüşmeleri ayarlandı. Destek çalışmaları kapsamında Asımın Nesli Yurdu’nda 49, Safahat Öğrenci Yurdu’nda 57 kişi ile bireysel psikolojik danışma gerçekleştirildi.
Depremden etkilenen ve yoğun stres yaşayan bireyler için psikolojik yardım, psikolojik destek sunularak daha ağır durumdaki bireyler için psikiyatriye sevk konusunda da destek olundu.