Haber

Mardin'de kurtarma kazısında mozaiklerde deniz canlıları figürleri bulundu

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, kurtarma kazısı yapılan alanda Roma dönemine ait "villa kalıntısı"nda deniz canlıları figürlü mozaikler bulundu. Bölgede ilk kez kurtarma kazısında deniz canlılarına rastlandığı aktarıldı.

Abone Ol

Mardin'in Uzunkaya Mahallesi'nde, Kela Hanma olarak bilinen alanda yapılan kaçak kazı ihbarı üzerine incelemelerde bulunuldu. Yapılan incelemelerde, alanın mimari dokusunun tahrip edildiği ve kaçak kazılar sonucunda birçok çukur oluştuğu tespit edildi. Bunun üzerine Mardin Müze Müdürlüğü tarafından kurtarma kazısı başlatıldı.

Kurtarma kazısında, Antik Roma dönemine ait bir yerleşim yeri olan Villa rustica'ya ait mozaik taban döşemeleri ortaya çıkarıldı. Mozaiklerde balık pulu, geometrik şekiller, svastika motifleri, ağaç, su kuşu, ahtapot, balık, midye, fok, yılan balığı ve su bitkisi figürleri bulunuyor. Kazı, Roma dönemine ait yönetici sınıfa ait bir aile tarafından kullanılmış olan kırsal bir villanın kalıntılarını gün yüzüne çıkardı.

Mardin Müze Müdürü Abdulgani Tarkan, kurtarma kazısıyla ilgili yaptığı açıklamada, bu bölgede ilk defa deniz canlıları motiflerinin bulunduğunu belirtti. Kazı sonucunda çıkarılan mozaiklerin erken Bizans-Geç Roma dönemine ait olduğunu ve üzerinde deniz canlıları motiflerinin yanı sıra hayvan figürlerinin de bulunduğunu ifade etti. Mozaiklerin daha fazla tahrip olmaması için kaldırılacağını ve müzede sergilenmeyi amaçladıklarını söyledi.