Son dönemde maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) salgınına ilişkin endişeler yeniden gündemde. Bu virüs, insanlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir patojen olarak biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve diğer sağlık kuruluşları, virüsün yayılmasını yakından takip ediyor ve kamuoyunu bilgilendiriyor. Peki, maymun çiçeği virüsü nedir ve salgın durumu ne aşamada?

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Maymun Çiçeği Virüsü (Monkeypox), zoonotik bir virüstür, yani hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir patojendir. İlk kez 1958 yılında maymunlarda tespit edilen bu virüs, 1970'lerde insanlar arasında da görülmeye başlanmıştır.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ SALGINI YAYILIYOR MU?

Maymun çiçeği virüsü, özellikle Afrika kıtasında hızla yayılmaya devam ediyor. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden yayılan virüs nedeniyle kıta genelinde bir "halk sağlığı acil durumu" ilan etti. Africa CDC Genel Direktörü Jean Kaseya, halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturan bu durumu kontrol altına almak için hızlı ve kararlı adımlar atılması gerektiğini belirtti. Kıta genelinde 10 milyondan fazla aşıya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kaseya, şu an için sadece 200 bin doz aşının mevcut olduğunu açıkladı.

Africa CDC verilerine göre, bu yıl Afrika'da 15 binden fazla maymun çiçeği vakası ve 461 ölüm raporlandı. Bu rakamlar, geçen yıla göre %160'lık bir artışı gösteriyor. Şu ana kadar Afrika'da toplam 18 ülkede vakalar bildirilmiş durumda.

Kaynak: HABER MERKEZİ