Yeni sistemde mülakat uygulaması kaldırılarak, öğretmen atamalarında liyakat ve objektiflik ön plana çıkarılıyor.

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile Öğretmen Atamalarında Devrim!

MÜLAKAT KALDIRILIYOR, ÖĞRETMEN AKADEMİSİ GELİYOR!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025 yılından itibaren öğretmen atamalarında uygulamayı planladığı 'Öğretmen Akademisi'ni hayata geçiriyor. Bu sayede mülakat uygulaması kaldırılarak, öğretmen atamalarında liyakat ve objektiflik ön plana çıkarılıyor.

AK Parti Konya Milletvekili Latif Selvi tarafından yapılan açıklamaya göre, Öğretmenlik Meslek Kanunu bu hafta TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda görüşülecek. Kanun teklifi ile öğretmenlerin istihdamı, yetiştirilmesi, eğitimi ve hizmetlerine dair önemli düzenlemeler yapılacak.

YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Mevcut sistemde öğretmen adayları, lisans eğitimini tamamladıktan sonra formasyon alıp KPSS'ye giriyordu. Ardından alan bilgisi sınavı ve mülakata tabi tutuluyorlardı. Başarılı olanlar ise puan üstünlüğüne göre yerleşiyordu.

Yeni sistemde ise öğretmen adayları, lisans eğitimini tamamladıktan sonra KPSS'ye girecek. Sınavda aldıkları puanlara göre Öğretmen Akademisi'ne başvurabilecekler. Başarılı olan adaylar, MEB tarafından 3 veya 4 dönemlik bir eğitimden geçecek. Bu eğitimden başarıyla geçenler ise 3+1 sözleşmeli olarak göreve başlayacak. 3 yılın sonunda ise kadrolu öğretmen olacaklar.

MÜLAKAT KALDIRILIYOR

Yeni sistemle birlikte, öğretmen atamalarında mülakat uygulaması da kaldırılyor. Artık KPSS puanı alan öğretmen adayları, belirli kriterlere göre Öğretmen Akademisi'ne girecek. Bu kriterler arasında puan sıralaması ve ihtiyaç duyulan branş gibi unsurlar yer alacak.

10 YILLIK BEKLEME SÜRESİ KALDIRILIYOR

Kanun teklifi ile birlikte, başöğretmenlik için uzman öğretmenlikte 10 yıl kıdeme sahip olma zorunluluğu da kaldırılıyor. Böylece, emekliliğe yakın olan öğretmenler de başöğretmen olabilecek.

ÖĞRETMENLİĞE YAKIŞMAYAN İŞLER YASAKLANIYOR

Yeni kanun, öğretmenlerin öğretmenliğe yakışmayan işlerle meşgul olmasını yasaklıyor. Bu kapsamda, öğretmenlerin izni olmadan fotoğraflarının çekilmesi, paylaşılması veya sosyal medyada uygunsuz paylaşımlarda bulunulması gibi durumlar yasaklanacak.

ŞİDDETE KARŞI SERT CEZALAR

Eğitim ve öğretim sürecindeki şiddete karşı da yeni düzenlemeler getirilecek. Öğretmenlere yönelik şiddette, suçluların tutuklu yargılanması ve ceza indirimlerinden yararlanamaması gibi yaptırımlar uygulanacak.

ÖZEL OKUL ÜCRETLERİ GÖRÜŞÜLECEK

Özel okullardaki ücret farklılıkları da yeni kanun taslak metninde ele alınacak. Bu konudaki düzenlemeler, komisyonda görüşülerek belirlenecek.

Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını ve cazibesini artırmayı, öğretmenlerin daha iyi yetiştirilmesini ve daha nitelikli eğitim verilmesini amaçlıyor. Kanun teklifinin komisyondan geçmesi ve yasalaşması halinde, öğretmen atamalarında ve eğitim sisteminde önemli bir değişim yaşanacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ