Kültür ve Turizm konusunda son yıllarda çalışmalarla sıklıkla kendinden söz ettiren Burdur, eski yıllarda da sahip olduğu özelliklerle bazı türkülerde yerini almıştı.

Bununla ilgili aklınıza gelen ilk türkülerden biri "On ikidir Şu Burdur'un D'ermeni" türküsü olacaktır. Bununla ilgili yapılan araştırmalarda 2013 yılında İhlas Haber Ajansı'na girmiş bir haberde bilgilere rastlandı. Türküde bahsi geçen 12 değirmenden birinin bugün Kayapınar mevkiindeki Burdur Belediyesi girişimleri ile değirmen müzesi ile birlikte restoran olarak hizmete açılan Ali Bey'in Gümüş Değirmeni olduğu geçmiş haberlerde yer alıyor.

5Ed9F183D3806C16706871D1

Geçmiş yıllarda yapılan araştırmalarda mahalli sanatçı olan Rıza Yağız'ın ifadeleri de yer alıyor. Bu ifadelere göre Kayapınar mevkiinde yer alan bu 12 değirmenin suyla çalıştığı zaman içinde un fabrikalarının ortaya çıkmasıyla değirmenlerden en bilineni Ali Bey'in Değirmeni olduğu öğrenildi.

Rivayete göre söz konusu değirmenlerin bulunduğu bu bölge suyun olması sebebiyle mesire yeri anlamında da birçok insanı ağırlar. "On İkidir Şu Burdur'un D'ermeni" türküsünün de buraya gelen dönemin efelerinin kendi aralarındaki bir muhabbeten ortaya çıktığı rivayetler arasında yer alıyor.

ʹʹOn ikidir şu Burdurʹun dermeniʹʹ türküsüne konu olan değirmenlerin ise Ayan Hasan Değirmeni, Tıkırdık Değirmeni, Kabacalı Değirmeni, Sadık Altınkaya Değirmeni, Velicangil Değirmeni, Tapucu Yakup Değirmeni, Ali Bey Değirmeni, Kaymakamoğlu Değirmeni, Çobanönü Değirmeni, Bavli Değirmeni, Hamit Değirmeni ve Hatip Hoca Değirmeni olduğu öğrenildi.

76448

ON İKİDİR ŞU BURDUR'UN DERMENİ TÜRKÜ SÖZLERİ

ʹʹOn ikidir şu Burdurʹun dermeniʹʹ türküsünün sözleri ise şöyle:

ʹʹOnikidir imanım aman, şu Burdurʹun dermeni /

Dermencisi efem aman Urum değil Ermeni /

Ya kendisi efeler aman ya kellesi gelmeli /

Ay karanlık efem görünmüyor izimiz /

Üç kardeşiz efem kurban gitsin birimiz /

Bir incecik yol gidiyor dermene /

Oturmuşlar efem aman çayır ile çimene /

Hem severim efeler aman hem döverim kime ne /

Al karanfil aman mor şişede ıslanır /

Bir gün olur efem deli gönül uslanır

Kaynak: Hatice Kübra SAVAŞ