Sosyal medya ve ilan sitelerindeki araç ilanları üzerinden gerçekleşen dolandırıcılıklarda, alıcı ve satıcıların noterde buluştuğu anlarda sahte ekran görüntüsüyle hazırlanan dijital dekontlar kullanılıyor.

Dolandırıcılar, telefonda yapılan görüşmeler sonrasında noterde buluşulan anlarda, mobil bankacılık aracılığıyla yapıldığını iddia ettikleri havaleleri göstermek üzere sahte ekran görüntüsü hazırlayarak satıcılara sunuyorlar. Satıcıları ileri tarihli bir banka havalesi talimatı verdiği yalanıyla kandıran dolandırıcılar, noter işlemlerinin tamamlanmasının ardından sahte talimatı geri çekerek mağduriyet oluşturuyorlar.

Dolandırıcılık olaylarında, birden fazla kişiyle gelen dolandırıcıların taktikleri arasında biri satıcıyı oyalarken diğerlerinin aracı kaçırması da yer alıyor. Özellikle "S" plakalı servis araçları üzerinden yapılan dolandırıcılıklarda, satıcılara "kredi çekilecek, sen devri onayla, para bankadan gelecek" şeklindeki açıklamalarla güven kazanılmaya çalışılıyor. Ancak devir işlemi tamamlandıktan sonra dolandırıcılar, herhangi bir bankadan para göndermeyerek mağduriyet yaratıyorlar.

Vatandaşlar, araç devri sırasında son onayı vermeden önce paranın durumunu kontrol etmeleri ve işlemleri mesai sonlarına bırakmamaları konusunda uyarılıyor. Dolandırıcıların genellikle sahte belgelerle satıcıları ikna etmeye çalıştığı ve evrakları dikkatlice incelemeleri gerektiği vurgulanıyor. Dolandırıcıların, eylemlerini tamamladıktan sonra aracın devrini gerçekleştirerek olayı sıradan bir alışveriş gibi göstermeye çalıştığı belirtiliyor.

Kaynak: AA