Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Tarım ve Hayvancılıkta Standardizasyon ve Belgelendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ‘Serbest Dolaşımlı Yumurta Tavukçuluğu İşletmeleri Belgelendirme Programı’na yönelik başvuru başarı ile sonuçlandı.

Daha önce Türk Akreditasyon Kurumu’ndan süt sığırcılığı işletmeleri ve küçükbaş sürü belgelendirme onayı alan MAKÜ,  ihtisaslaşma alanında gerçekleştirdiği projelerle adından söz ettirmeye devam ederek Serbest Dolaşımlı Yumurta Tavukçuluğu İşletmelerinin Belgelendirilmesinde akredite edilebilir program sahibi de oldu.

Bu kapsamda MAKÜ sektörde kalitenin arttırılması, markalaşmanın sağlanması, katma değerli ürünlerin üretilmesi gibi önemli katma değerlere öncülük edecek.

Serbest Dolaşımlı Yumurta Tavukçuluğu İşletmelerine Yönelik Program detayı hakkında bilgiler veren Tarım ve Hayvancılıkta Standardizasyon ve Belgelendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Habibe Yaman, program kapsamında iki kategori belirlendiğini belirterek şunları söyledi:

Program kapsamında Küçük Ölçekli İşletmeler ve Büyük Ölçekli İşletmeler olmak üzere iki kategoride kriterler belirlenmiştir. Bu kriterler barınak yapısı ve yeterliliği, sürü sağlığı ve yönetimi, hijyen ve kayıt sistemi olmak üzere dört başlığı kapsamaktadır. Küçük Ölçekli İşletmeler için 32 kriter ve Büyük Ölçekli İşletmeler için de 58 kriter bulunmaktadır.

Kriterleri belirlerken sektör paydaşlarının dahil olduğu çok sayıda toplantı ve çalıştay gerçekleştirdik. Ayrıca Türkiye Gezen Tavuk Yumurta Federasyonu ile de işbirliği protokolü imzaladık. Hazırladığımız kriterleri sahada test ettik ve geliştirdik. Daha sonra da belgelendirme programını oluşturduk. Değerlendirme süreci ise şu şekilde gerçekleşiyor. Alanında uzman bir ekip işletmelere ziyaretlerde bulunuyor ve bu kriterlerin tamamına bakıyorlar. Elbette belirli tolerans paylarımız var.

Burada %10 oranında bir tolerans payı tanımladık. Bu program sonucunda kriterleri sağlayan işletmeler “İşletme Uygunluk Sertifikasyonu” alabiliyor. Biz bugün üniversite olarak bu belgelendirme programının sahibiyiz. Üniversitemiz bu alana yönelik belgelendirme yapacak kurum ve kuruluşlara yetki verebilmektedir. Sahada bu süreci yürütmek isteyen kuruluşlar üniversitemize başvurarak gerekli altyapı ve belirlediğimiz şartlara uyarlarsa bizden yetki belgesi alabilmekte ve belgelendirme yapabilmektedir.

MAKÜ tarafından yetki alan kuruluşlar ise program kapsamında belgelendirmeye devam edebilmek için 1 yıl içinde TÜRKAK’tan akredite olmak durumundadır.

“Akreditasyon, ülke ve bölgenin tanınırlığına da katkı sunuyor”

Akreditasyon sürecinin avantajları hakkında bilgiler de veren Yaman, “Türk Akreditasyon Kurumu Türkiye’de akreditasyon anlamında yetkin bir olan uluslararası alanda da saygın bir kurumdur. Türk Akreditasyon Kurumu, program onayı konusunda 40’tan fazla kritere göre değerlendirme yapıyor ve burada sektörün ilgili programa ihtiyacı, piyasa talebi, programın tarafsızlığı ve bağımsızlığı, sürdürülebilirliği gibi çeşitli kriterlere bakıyor. Üniversite olarak yapmış olduğumuz başvuru kapsamında bu kriterlerin hepsinde yeterli bulunarak Türk Akreditasyon Kurumu’ndan süt sığırcılığı işletmeleri ve küçükbaş sürü belgelendirmede zaten bu onayı almıştık. Bu ay da serbest dolaşımlı yumurta tavukçuluğunda akredite edilebilir program onayı aldık. Bu onaya sahip olmak programımızın tarafsızlığı, bağımsızlığını, sürdürülebilirliğini ortaya koyuyor. Bu durum ülke ve bölgenin tanınırlığına da katkı sunuyor. Sektörünün gelişimi açısından bu programın onayı oldukça önemlidir. Sektörde kalitenin arttırılması, markalaşmanın sağlanması, katma değerli ürünlerin üretilmesi gibi sektöre olumlu katkıları bulunuyor.” şeklinde konuştu.

Kaynak: MAKÜ Basın