Türkiye Mimarlar Odası Burdur Temsilciliği, 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından ülkenin karşılaştığı en büyük felaketlerden biri olarak değerlendirilen bu olayın 1. yıl dönümünde önemli bir açıklama yaptı. Açıklamada, depremin nedeninin rant odaklı kentleşme ve yapılaşma politikaları olduğu vurgulanarak, bu politikaların sorumlularının hesap vermesi gerektiği ifade edildi.
Depremin etkilediği Kahramanmaraş ve çevresinde yaklaşık 14 milyon kişinin etkilendiği, 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ve 100 binden fazla kişinin yaralandığı belirtilen açıklamada, son 24 yılda afetlere hazırlık konusunda yeterli adımların atılmadığı, kentsel ve kırsal alanların sermaye ve yatırım araçları için kullanıldığı ifade edildi. Bütüncül planlamanın terkedildiği ve nitelikli mimarlık ve planlama hizmetlerinin önünün kesildiği vurgulandı.
Açıklamada, binlerce kişinin hayatını kaybetmesine rağmen, imar affı gibi adımların atıldığı, 2018'de ilan edilen "İmar Barışı"nın depremlerdeki kayıpları artırdığı belirtildi. Rant odaklı kentleşme ve yapılaşma politikalarının terkedilmesi ve sorumluların hesap vermesi gerektiği vurgulandı.
Kahramanmaraş'ta depreme hazırlık faaliyetlerine de değinilen açıklamada, belediye meclisi tarafından onaylanan plan notu ile yeni yapılacak yapılarda depreme dayanıklılık standartlarının yükseltildiği, belediyenin deprem sonrasında barınma ihtiyacı için konteyner ev ürettiği belirtildi. Ancak asıl tehlikenin mevcut yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi olduğu ifade edildi.
Açıklamada, 2000 öncesi yapıların işlendiği risk haritasının çıkarılması ve halkın bilinçlendirilmesi gerektiği vurgulanarak, Mimarlar Odası olarak taleplerinin karşılık bulmadığı ve şehrin depreme hazırlanmasının ihmal edilemeyecek bir konu olduğu belirtildi.
Sonuç olarak, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremi'nin yıl dönümünde kaybettiğimiz vatandaşların saygıyla anıldığı ve bilimsel ilkeler doğrultusunda mücadeleye devam edileceği kamuoyuna duyuruldu.