Haber

Türk Akademisyen Prof. Dr. Çadırcı, Mutluluk Hormonunun Vücut Üzerindeki Etkilerini İnceliyor

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Elif Çadırcı, mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonunun beyin dışında insan vücudu üzerinde oluşturabileceği etkileri araştırıyor.

Abone Ol

Doktorasını 2011 yılında Oxford Üniversitesi'nde serotonin hormonu üzerine yapmış olan Çadırcı, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi laboratuvarlarında bu önemli çalışmayı sürdürüyor.

Prof. Dr. Çadırcı'nın çalışmaları serotonin hormonunun beyin dışındaki etkilerine odaklanıyor. Bu kapsamda, yoğun bakım hastalarının sıklıkla karşılaştığı sepsis (enfeksiyon hastalığı) gibi durumlar üzerine de çalışmalar yürütüyor.

Türkiye Eczacılar Birliği, Prof. Dr. Çadırcı'nın serotonin hormonu ve diğer araştırmalarıyla bilime yaptığı katkılardan ötürü "Eczacılık Akademisi 2023 Bilim Ödülü"nü kendisine takdim etti.

Çadırcı'nın çalışmaları sadece serotonin hormonunun mutlulukla ilişkilendirilmesinin ötesine geçiyor. Serotonin, beyindeki etkilerinin yanı sıra mide, trombositler ve hücrelerin genel bir medyatörüdür. Çadırcı, bu hormonun etkilerini özellikle sinir sistemi üzerinde incelemek için serotonin reseptörlerine odaklandığını belirtiyor.

Çadırcı, "Beyindeki etkilerine odaklandık, ama dünya genelinde serotonin hormonunun beyin dışındaki etkileri daha az araştırıldı. Biz, bu hormonun sinir sistemi üzerindeki etkilerine odaklanan ilk laboratuvarlardan biriyiz. Serotonin 7 hormonunun sepsis ve diğer periferik patolojilerdeki rollerini araştırarak bu alanda yeni bilgilere ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

Çadırcı'nın araştırmaları TÜBİTAK'tan aldığı destekle yürütülüyor ve laboratuvarda çalışan diğer akademisyenlerle birlikte bulguları bilim dünyasına önemli katkılar sunuyor. Araştırmalarının devam ettiği belirtiliyor.