Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özkan Elmaz’ın koordinatörlüğünü yaptığı "Büyükbaş ve Küçükbaş Çiftliklerinde Hayvan Refahı Uygulamalarının Yaygınlaştırılması" projesinin 4. eğitim toplantısı MAKÜ Lavanta Tepesi Otel’de gerçekleştirildi.

Toplantıya, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Burdur Veteriner Hekimler Odası ve Portekiz Lizbon Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden proje ortakları ve Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği ile Kırmızı Et Üreticileri Birliği temsilcileri katıldı.0-haber-1410-49201084-big-i85a5437jpg

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Özkan Elmaz’ın proje koordinatörlüğünü yaptığı, Dışişleri Bakanlığına bağlı  Türkiye Ulusal Ajansı'nın 2021 yılı Erasmus + Mesleki Eğitimde İşbirliği Ortaklıkları (KA220-VET) Projeleri Faaliyeti kapsamında kabul edilen; Türkiye, İtalya ve Portekiz’den proje ortaklarının yer aldığı 2021-1-TR01-KA220-VET-000025255 nolu WELFARUMINANT “Dissemination of Animal Welfare Practices in Farmed Ruminants (Büyükbaş ve Küçükbaş Çiftliklerinde Hayvan Refahı Uygulamalarının  Yaygınlaştırılması)” isimli projenin bilimsel faaliyeti kapsamında 08 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda projenin hedefleri, faaliyetleri ve proje çıktıları ele alındı.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Özkan Elmaz yaptığı açılış konuşmasında proje çıktıları olarak 6 kitap basıldığını, proje ortaklarından Lizbon Üniversitesinin de girişimleriyle Lizbon’da süt ve besi sığırı eğitimi aldıklarını, Burdur’da “Büyükbaş ve Küçükbaş Çiftliklerinde Hayvan Refahı Uygulamalarının Yaygınlaştırılması” kapsamında yapılan çalışmaları ve İtalya’nın Milano şehrinde koyun ve keçi yetiştiriciliği kapsamında aldıkları eğitimi anlattı.0-haber-1410-46750806-big-kolaj

Protokoller Kitaplaştırıldı

Türkiye’de ilk defa Hayvan Refahı Protokolleri Welfaruminant Projesi Kapsamında kitaplaştırıldı. Proje yürütücüsü Prof. Dr. Özkan Elmaz’ın ve proje ortaklarının da çalışmalarıyla kitaplaştırılan protokoller sayesinde veteriner hekimler, ziraat mühendisleri, çiftçiler ve diğer teknik personeller süt sığırı, buzağı, besi sığırı, koyun ve keçi refahı konusunda bilgi edinebilecekler.

Yapılan gezi ve alınan eğitimlerden oluşan kısa film gösteriminin de sunulduğu toplantıda Proje ortaklarından Burdur Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Veteriner Hekim Kazım Üstüner de bir konuşma yaparak, bu projenin ülkeler arası dostluğu da pekiştirdiğini, proje ortağı Veteriner Hakimleri Odası olarak yurtdışında yapılan çalışmalara katıldıklarını ve hayvancılık alanında farklı çalışmaları gözlemleme fırsatı yakaladıklarını dile getirerek projede emeği geçenlere teşekkür etti.0-haber-1410-83731936-big-i85a5407jpg

Yine Proje ortaklarından İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Veli Peksüslü de bir konuşma yaparak, Projede hem akademiyle, hem de meslektaşlarıyla hareket ettiklerini, Üniversite, Sivil Toplum Kuruluşu, kamu kuruluşları, üreticiler ve halk ile işbirliğinin sağlanmasının en önemli konulardan biri olduğunun altını çizdi. Bu proje ile bunun en iyi şekilde yapıldığını söyledi ve projenin yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir olmasının önemli olduğunu aktardı.

Toplantıda proje ortakları arasında bulunan İtalya ve Portekiz’den gelen katılımcılar da kendi ülkelerindeki çalışmaları aktardılar.

Toplanı plaket takdimi ile sona erdi.0-haber-1410-12618614-big-i85a5472jpg

Kaynak: YENİGÜN MEDYA