Editör: TE Bilisim
Türkiye'de Tasarım Eğitimine Yapay Zekâyı Dahil Eden İlk Fakültelerden Biri MAKÜ’de
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Sanat ve Tasarım Fakültesi yeni eğitim öğretim yılına yeniliklerle başlayacak.
Kurulduğu günden bu yana teknolojiyi temel alan tasarım anlayışını benimseyerek bu doğrultuda gelişim sağlayan Sanat ve Tasarım Fakültesi güncel gelişmeleri de yakından takip ederek öğrencilerin yeni kavram ve teknolojilere en hızlı biçimde uyum sağlamalarını amaçlıyor.
Sanat ve Tasarım Fakültesi ders içeriklerini her yıl gözden geçirerek öğrencilerin niteliklerini sektörün beklentilerine uygun hale getirmeye çalışıyor. Bu anlayışla, geçtiğimiz dönem içerisinde dijital illüstrasyon dersi kapsamında bir yeniliğe giderek yapay zekâ teknolojisini kullanmaya başlayan fakülte, bu teknolojiyi tasarım eğitimine dahil etti. Geçtiğimiz dönemde ilk kez denenen yapay zekâ ile görselleştirme konusunda başarı sağlayan öğrenciler, yeni dönemde yapay zekâ teknolojisini derslerde daha yaygın kullanarak tasarımlarına yenilik katacaklar.
Bu Fakülteden Mezun Olan Öğrencilerin İstihdam Oranı Çok Yüksek
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasından sonra tercih sürecinde olan öğrencilere bilgilendirme amaçlı açıklamada bulunan Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Tuna, teknolojiyi temel alan ve özellikle iş fırsatlarının oldukça fazla olduğu sektörlere öğrenci yetiştiren Sanat ve Tasarım Fakültesi hakkında verdiği demeçte şunları söyledi; “Fakültemiz, Dijital Oyun Tasarımı, Görsel İletişim Tasarımı ve Çizgi Film ve Animasyon bölümleriyle gerek bölgenin, gerekse ülkemizin çağdaş ve yenilikçi idealleri doğrultusunda kurulmuş genç bir fakülte. Dolayısıyla Türkiye'nin her bölgesinden gelen öğrencilerimize, çağdaş dünyanın gereksinimleriyle yeni nesil teknolojilerin öğretilmesi konusunda tüm hocalarımızla beraber gayret içerisindeyiz. Ayrıca, alanında söz sahibi olmuş sektör temsilcilerinin de yer aldığı birim danışma kurulumuzla belirli aralıklarda istişare ederek onların görüşleriyle de eğitim programlarımızı tasarım endüstrilerinin standartlarına çıkarmaya çalışıyoruz. Amacımız burada öğrencilerimizin daha sektöre ulaşmadan çağdaş teknolojileri, alanıyla ilgili gelişmeleri öğrenmeleri ve bunları mesleki amaçları doğrultusunda kullanmalarını arzuluyoruz. Böylece öğrencilerimiz mezun olduktan sonraki profesyonelleşme sürecinde sektöre daha hızlı entegre olabiliyorlar.”
MAKÜ, Tasarım Eğitiminde Yapay Zekâ Kullanımında Türkiye’de Öncülerden Biri
“İlerleyen yıllarda yapay zekanın, illüstrasyon sanatının önemli bir parçası haline gelmesini ve hatta radikal değişimler yaratmasını bekliyorum” diyen Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Murat Kara yaptığı açıklamasında; “Fakültemizde Görsel İletişim Tasarımı Bölümü başta olmak üzere derslerimizi olabildiğince teknolojik gelişmelere paralel işlemeye çalışıyoruz. Bu anlayışla, geçtiğimiz dönem itibariyle de yapay zekâ teknolojisinin tasarım eğitiminde kullanımı ve yaratıcı sürece katkısını ölçmeye çalıştık. Ders içeriklerimizi bu teknolojiyle daha nasıl geliştirebiliriz, öğrencilerimizi güncel olana daha yakın nasıl tutabiliriz kaygısıyla bir konu belirledik. Önceki yıllarda dijital illüstrasyon derslerini bir yıl içerisinde iki dönem olarak yürütmekteydik. İlk döneminde çeşitli yazılım ve donanımları kullanarak farklı illüstrasyon tekniklerini kavrayan öğrencilerin ikinci dönem itibariyle son dönemde popüler olan yapay zekâ uygulamalarını tanımalarını sağladık.
Bu amaçla belirlediğimiz konu öğrenciler tarafından da ilgiyle karşılandı ve üretim konusunda motivasyon sağladı. Örneğin; Seksenlerde popüler olmuş bir şarkıcının yüzü, tarzı ve şarkılarının teması ile farklı tarzdaki başka bir şarkıcıyla birleştirerek ortaya melez bir karakter tasarımı oluşturmalarını sağladık. Bu tasarımları yaparken de tamamen yapay zekâ altyapısını kullandık. Prompt yazarlığı, yapay zekâ ile görselleştirme becerisi gibi meslekler çoğaldıkça öğrencilerin de bu alana adapte olması için niyetimiz bu tarz üretimler yapmaktı. Bir sonraki aşamada ise final konusu olarak ders içerisinde öğrencilerden Türkçe bir şarkı seçmelerini ve bu şarkının temasını, tarzını ve sözlerini temel alan promptlar ile yapay zekaya bir sahne tasarlatmalarını istedik. Ortaya çıkan sahneleri ise After Effects ile kısa döngü animasyonlar şekline getirmelerini sağladık. Sonuç olarak öğrenciler popüler şarkılara alternatif klipler oluştururken, aynı zamanda hareketli grafik ve yapay zekâ becerilerini geliştirmiş oldular.” ifadelerini kullandı.
Yapay Zekâ Teknolojisi Hızlı Üretime Olanak Sağlıyor
Amaçlarının öğrencileri hazıra ve kolaya alıştırmak olmadığını vurgulayan Doç. Kara konuşmasına şöyle devam etti: “Amacımız, yapay zekanın sunduğu fırsatlar ile öğrencilerin kendi özgün vizyonunu birleştirmeleriydi. Nitekim öğrencilerimiz, tasarım sürecinde yaratıcılığı güçlendirecek ve zaman tasarrufu sağlayacak bu teknik ile tasarımda teknolojinin imkanlarını mesleki anlamda nasıl kullanabileceklerini görmüş oldular. ‘Burası nasıl bir fakülte?’ sorusunu cevaplamak gerekirse, biz derslerimizi tamamen yeni çıkan ne varsa ona adapte etmeye, öğrencilerin güncel teknolojilere, gelişmelere duyarsız kalmamalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda ders içeriklerimizi ve alt yapımızı imkanlar dahilinde geliştirmeye çalışıyoruz. Söz konusu ders kapsamında yaptığımız çalışmalar da aslında bu vizyonumuzun bir parçasıydı. Bundan sonraki süreçte de yapay zekâ gibi global dünyayı etkileyen teknolojilerin kullanımı başta olmak üzere yenilikleri benimseyerek öğrencilerimize bu doğrultuda eğitim vermeye devam edeceğiz. Bizler, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olarak öğrencilerimizin yapay zekayı tasarım eğitiminde kullanımı konusunda Türkiye’de öncülerden olduğumuzu düşünüyoruz.”
(kaynak: makü basın)
Trend Haberler
Perşembe Günü Burdur'a Kar Sürprizi Var
Burdur’da Vahşet: İddianame Kabul Edildi, 9 Sanık Yargılanacak
Burdur'da Kalp Krizi Geçirerek Vefat Etti
Burdur'da Çöp Atmaya Çıkarken Hayatını Kaybetti
Burdur'da 19 yaşındaki genç kızın beyin ölümü gerçekleşti
Burdur'da günün olayı! Husumetlisine kurşun yağdırdı