AFAD ve MTA tarafından güncellenen son fay hattı haritasına göre, Türkiye'de 45 il ve 110 ilçe diri fay hatları üzerinde bulunuyor. Toplamda 485 diri fay tespit edildi. Bu fay hatları, ülkenin farklı bölgelerinde deprem riskini artıran unsurlar olarak öne çıkıyor.
Fay Hatlarının Yayıldığı İller:
Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya ve Tokat gibi iller diri fay hatları üzerinde yer alıyor.
Risk Derecelerine Göre Bölgeler:
-
Birinci Derece Riskli Bölgeler: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
-
İkinci Derece Riskli Bölgeler: Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
-
Üçüncü Derece Riskli Bölgeler: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
En Az Riskli Bölgeler:
Deprem riskinin en düşük olduğu dördüncü ve beşinci derece riskli bölgeler arasında Sinop, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Niğde, Aksaray ve Karaman yer alıyor. Bu illerde doğrudan diri fay hattı bulunmamakla birlikte, yakın bölgelerdeki sismik hareketler dolaylı etkiler yaratabiliyor.