Burdur’da 5 yıl önce hayata geçirilen El Dikimi Top Üretimi Projesi’nde çalışan kadınların kuzu derisinden ürettiği bocce toplarını ithal eden Fransız İş insanı Sebastien Magnan Burdur’daki atölyeyi ziyaret ederek top dikim çalışmalarını inceledi.
Burdur’da 2019 yılında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ortaklığında El Dikimi Top Usta Yetiştiriciliği ve El Dikimi Top Üretimi Projesi kapsamında kurs açıldı. 3 ay süren kurstan sonra bazı kursiyerler evlerinde top dikerken, bazıları da MAKÜ’nün tahsis ettiği atölyede çalışmaya başladı. 5 yıldır devam eden ve bir gelir kapısı olan projede çalışan kadınlar, ilerleyen süreçte ‘Burdur Top Dikimi Kadın Girişim Kooperatifi’ adıyla kooperatifleşti. 2019 yılından bu yana binlerce futbol topu üreten kadınlara pandemi döneminde bocce sporunu ev ve salonlara taşıyan Fransa’dan, bocce topu siparişi geldi. Daha önce Çin’den aldıkları toplardan memnun olmayan Fransız bir firma ilk defa 2022 yılında Burdur’daki kooperatiften ilk etapta 2 bin 500 set (bir sette 6 top bulunuyor) sipariş etti. Üretilen toplardan memnun kalan Fransız firma, 2023 yılı için ise 24 bin (144 bin top) set sipariş verdi. Bocce toplarını ithal eden Fransız firmanın sahibi İş İnsanı Sebastien Magnan Burdur’a gelerek atölyede top dikim aşamalarını inceledi ve Burdur Top Dikimi Kadın Girişim Kooperatifi Başkanı Aysel Özcan’dan bilgi aldı.
Magnan: “La Mariole bugün Fransa’da tanınan bir marka. Bu markanın arkasında kim var, kimler üretiyor bunları bilmek istiyorduk. Ziyaretimizin sebebi aslında bu. Bu güzel ürünleri kimler yapıyor, nerde yapılıyor? üretimi görmek istedik. Bugünkü seyahatimizin amacı burayı görmek ve tanımak” dedi.
Magnan: “Geldim atölyeyi gördüm. Yaklaşık 15 yıldır tekstil ve diğer sektörlerde iş yaptım. Şu ana kadar gördüğüm en temiz atölyelerden bir tanesi. Çalışanlar gerçekten profesyonelce çalışıyor. Genel olarak baktığımızda, bina, binanın temizliği, makineler ile profesyonel bir üretim gördüm. Çok çok mutlu oldum. Çok teşekkür ediyorum ” diye konuştu.
Bocce’nin normalde demir toplarla oynandığını belirten Magnan şunları söyledi: “deri toplarla oynanmasını Pandemi döneminde biz keşfettik. Dolayısıyla bunu bütün Avrupa’da tanıtmak, işimizi geliştirmek istiyoruz. Amacımız bu sporu Avrupa’da tanıttıktan sonra sizlere daha çok sipariş vermek.”
Burdur Top Dikimi Kadın Girişim Kooperatifi Başkanı Aysel Özcan’da “geldikleri için teşekkür ediyoruz. Kendilerini tanıdığımız için çok memnun olduk” diye konuştu.
Sebastien Magnan top dikim atölyesindeki kadınlarla Bocce oynadıktan sonra kentten ayrıldı.