Noel ağacı geleneği ile Türk mitolojisi arasında bazı ilginç paralellikler bulunuyor, ancak bu doğrudan bir bağlantıdan ziyade benzer kültürel ve sembolik unsurların varlığını gösteriyor. Burdur Yeni Gün okuyucuları için derlediğimiz bu içerikte Noel Ağacı'nı meşrulaştırmaya çalışmayacağız, ya da caiz veya günah olup olmadığı ile ilgili bir sonuç da sunmayacağız zira bunu yapacak daha ehil kurumlar mevcut.

Biz sadece Yeni Gün Medya olarak toplumsal içerikler ve haberleri sizlere ulaştırmak için çalışıyoruz. Gündemi takip için yaptığımız haberler haricinde kültürel ve entelektüel anlamda da bazı araştırmaları, bazı bilgileri, bazı içerikleri sizlerle paylaşmanın bizim üzerimizde bir sorumluluk olduğuna inanıyoruz.

Yeni yılın yaklaşması ile birlikte her sene olduğu gibi bu sene de Noel Ağacı süslemenin kültürümüzde var olup olmadığı tartışmasının da ötesinde İslamiyet'te de olmaması üzerine uzayıp giden polemikleri bir yana bırakacağız bu içerikte. Biz bugün toplumlar olarak beslendiğimiz mitoslara, imgelere ve sembollere göz atacağız.

Noel ağacı bizi bekleyedursun, bakalım Türk kültüründe "ağaç" motifi ne anlamlarda kullanılmış... İşte bu konudaki bazı noktalar:

Türk mitolojisinde ağaç, kutsallık ve doğa ile insan arasındaki bağın bir sembolü olarak görülür. Özellikle Hayat Ağacı (Beyaz Kayın), Türklerde çok önemli bir motif olarak karşımıza çıkar. Hayat Ağacı, gökyüzü, yeryüzü ve yeraltı arasındaki bağlantıyı temsil eder ve evrenin merkezinde yer aldığına inanılır. Bu, dünyanın her köşesinde benzer anlamlar taşıyan kutsal ağaç sembollerine benzerlik gösterir.

Akçam(Türk Çamı) ve Yeşil Renk

Noel ağacı olarak kullanılan çam ağaçları, kış mevsiminde de yeşil kalan dayanıklılıklarıyla hayatın devamlılığını ve yeniden doğuşu simgeler. Türklerin mitolojik ağaç motiflerinde de yeşil renk, doğayı, ölümsüzlüğü ve umudu temsil eder. Hayat Ağacı'nın yapraklarının hep yeşil olması, Türk mitolojisindeki bu sembolizmi destekler.

90C0383F A2D1 446A A147 Eaf4Fa59E3Bc

Türklerde Kış Dönemi Kutlamaları

Türklerin eski inanışlarına göre Nardugan Bayramı, kış gündönümünde kutlanan bir bayramdır. Bu bayram, günlerin yeniden uzamaya başlamasını ve ışığın karanlığı yenmesini temsil eder. Nardugan'da insanlar doğanın dirilişini kutlar, süslemeler yapar ve dileklerde bulunurlardı. Bazı kaynaklar, Nardugan bayramında ağaçların da süslendiğini öne sürer. Bu gelenek, Noel ağacı süsleme pratiği ile benzerlik taşır. Ancak Türk mitolojisindeki bu bayram ile Noel pratikte benzeşse de tamamen aynı değildir. Noel bilinenin aksine yılbaşı kutlaması değil, Hz.İsa'nın doğumunun kutlanmasıdır ve 24 Aralık Noel arafesi ile çoğu yerde 26 Aralık akşamına kadar devam eden bir Hıristiyan bayramıdır. 

0C573E47 2525 4Eb2 894D Ba5C36B12766

Dilek Dileme Geleneği

Türkler, dileklerini ağaçlara bağlama geleneğine de sahiptir. Özellikle dilek ağaçları, Anadolu’da hala yaygın olarak görülür. İnsanlar, dileklerini gerçekleştirmek için ağaç dallarına bez parçaları bağlar. Noel ağacının süslenmesi de dilek ve iyi niyetlerin sembolik bir ifadesi olarak yorumlanabilir.

Noel ağacı geleneğinin kökenleri Hristiyanlık öncesi Avrupa’nın pagan ritüellerine dayansa da, Türk mitolojisiyle bazı paralellikler kurmak mümkün. Her iki kültürde de ağaç, hayatın, yeniden doğuşun ve kutsallığın bir sembolü olarak önemli bir yer tutar. Ancak Noel ağacının Türk mitolojisinden doğrudan etkilenmediği, daha ziyade benzer doğal ve kültürel sembollerin insanlık tarihinde farklı coğrafyalarda ortaya çıktığı söylenebilir.

Kaynak: Hatice Kübra Atız