Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını duyurdu. Özvar, "Herhangi bir kayıp olmayacağını özellikle belirtmek isterim" diyerek, öğrencilerin mağduriyet yaşamayacağını vurguladı.

259. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı'nda konuşan Özvar, erişilebilir ve kapsayıcı bir yükseköğretim sistemi oluşturmak amacıyla çalıştıklarını belirtti. Özvar, "Ülkemizin tüm kesimleri için nitelikli yükseköğretime adil erişim sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

Devletin yükseköğretime yaptığı büyük yatırımlar ve Yükseköğretim Kurulu'nun çalışmaları sonucunda üniversitelerde bu yıl 1 milyonu aşan bir kontenjan oluşturulduğunu ifade eden Özvar, "Kapasitemiz hızla artarken, ülkemizde yükseköğretime erişim talebi de güçlü bir şekilde devam etmektedir. Bu yoğun ve güçlü talebe doğru politikalarla yanıt vermek, önceliklerimizden birisidir" diye konuştu.

Hedef TYÇ Logosu

Bu yıl ilk kez Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosu'nun Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alacağını belirten Özvar, 109 üniversitenin 898 programının TYÇ Logosunu kullanma hakkına sahip olduğunu söyledi. Özvar, TYÇ logosuna sahip yükseköğretim kurumlarının sayısını artırmak istediklerini belirtti.

İstihdama Duyarlı Programlar

Özvar, istihdama duyarlılık ilkesine göre, istihdamla bağı azalan programların kontenjanlarını kademeli olarak azaltacaklarını açıkladı. Ayrıca, Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı gibi bazı açık öğretim programlarına "ikinci üniversite" kapsamında sadece 35 yaş üstü öğrencilerin kayıt yaptırabileceğini belirtti.

İkinci Öğretim Programları Kapatıldı

Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatılmasının, program kalitesini artırmaya yönelik en önemli çalışmalarından biri olduğunu belirtti. Vakıf üniversitelerinin de bu değişime ayak uydurması gerektiğini vurguladı.

Uluslararasılaşma Stratejisi

Özvar, Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi'nin hazırlık çalışmalarına başladıklarını duyurdu. Türkçe Öğretimi Merkezlerine akreditasyon şartı getireceklerini ve İngilizce öğretimi konusunda da akreditasyon çalışmalarını genişleteceklerini belirtti.

Özvar, 2024-2025 eğitim-öğretim döneminden itibaren "2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonuna Dair Üniversitelerle Bölgesel Toplantılar" düzenleyeceklerini açıkladı.

Kaynak: Haber Merkezi