MAKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Salih SOSLU yürütücülüğünde 26-31 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılması planlanan TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Öğretim Faaliyetleri Destekleme Programı kapsamında kabul edilen “Yer Bilimleri Alanında Disiplinler Arası Araştırmalar İçin Örnek Bir Uygulama Eğitimi: Jeoarkeoloji” başlıklı proje bugün itibarıyla başlamıştır.
TÜBİTAK projesinin düzenleme kurulunda Prof. Dr. Yıldırım ATAYETER, Prof. Dr. Zafer GÖLEN, Dr. Öğr. Üyesi Mahmut SARI, Dr. Öğr. Üyesi Salih SOSLU, Dr. Efdal KAYA, Dr. Onur YAYLA ve Dr. Uğur TOZKOPARAN yer almaktadır.
Proje, Burdur İli, Gölhisar İlçesi, İbecik Köyü sınırlarında yer alan Boubon antik kentinde gerçekleştirilecektir. Projede ülkemizin farklı üniversitelerinden alanında uzman 11 akademisyen ve farklı üniversitelerde Lisansüstü eğitim gören 15 katılımcı öğrenci bulunmaktadır. Alanında uzman akademisyenlerin saha çalışmaları ve teorik dersleriyle projenin tamamlanması planlanmaktadır. Bu kapsamda katılımcıların jeofizik, jeoloji, jeomorfoloji, coğrafya, coğrafi bilgi sistemleri, fotogrametri, arkeoloji, arkeolojide çizim teknikleri, tarih ve turizm konularında bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır.
Eğitim ve Uygulama amaçlı yapılacak olan projenin temel amacı, yer bilimleri disiplinlerinin teknik ve yöntemlerini kullanarak arkeolojik verilerin daha ayrıntılı ve doğru bir biçimde analiz edilmesini sağlamaktır. Program, multidisipliner bir yaklaşımı teşvik ederek Boubon antik kenti üzerinde gerçekleştirilecek araştırmalarda uygulanacak ve bu süreç, arkeolojik çalışmalara yeni perspektifler ekleyerek hem zaman tasarrufu sağlayacak hem de çeşitli disiplinler arası iş birliklerine olanak tanıyacak şekilde tasarlanmıştır.
Projeye MAKÜ Yeşilova İsmail Akın Turizm Meslek Yüksekokulu ve Okulun uygulama birimi olarak kullanılan Lavanta Tepesi Otel SALDA ev sahipliği yapmaktadır. Meslek Yüksekokulu derslikleri projenin teori dersleri için kullanılırken Otel bölümü katılımcılara konaklama imkanı sağlamaktadır.
Projenin programı: 1. Gün teorik ve uygulamalı etkinlikler (jeomorofloji, jeoloji, tarih, turizm); 2. Gün Boubon antik kentinde arazi çalışmalarına başlanacak olup uygulamalı jeoloji, jeofizik ve arkeoloji etkinlikleri temasında eğitimler; 3. Gün Boubon antik kentinde arazide uygulamalı jeofizik etkinlikleri; 4. Gün teorik ve uygulamalı etkinlikler (arkeoloji, tarih, turizm); 5. gün IHA ve fotogrametri ile Cografi Bilgi Sistemleri etkinlikleri; 6. Gün arkeoloji ve uydu fotoğraflarından veri analizi ile görüntü zenginleştirmesi eğitimleri gerçekleştirilecektir. Eğitimler günde 3 oturum halinde olup, arazi çalışmalarının olduğu gün 2 oturum yapılacaktır. Her oturumun sonunda, genel değerlendirme ve kapanış olacaktır. Oturumlarda genel olarak ilk derslerde teorik bilgi verilerek ilgili konu hakkında bir ön hazırbulunusluk sağlanması hedeflenmektedir. Bu yüzden ilk oturumlar arazi çalışmaları dışında teorik bilgileri içermektedir. Proje süresince 8 farklı temaya yönelik 22 etkinlik gerçekleştirilecektir. Etkinlikler veya dersler sabah 09:00’ da başlayıp 18:50’de tamamlanacaktır.