Burdur'da yaşayan Bahri Can Zengin, babasının kepçe operatörü olarak çalışmasından büyük bir ilham aldı. Babasının mesleği, onun için bir hayal ve hedef haline geldi. Ancak, babası bu mesleğin riskleri ve tehlikeleri nedeniyle Bahri Can'ın kepçe operatörü olmasını istemedi.
Ortaokul öğrencisi Bahri Can Zengin, kepçe ve iş makinelerine olan ilgisini farklı bir şekilde ifade etti. 5 Haziran Çevre Günü dolayısıyla Burdur merkezde bulunan Türkiye Yardım Sevenler Ortaokulu'nun ev sahipliğinde düzenlenen "Dönüşümden Tasarıma" sergisi için geri dönüşüm malzemelerinden bir kepçe tasarladı. Oyuncak bir kepçe iskeleti kullanan Bahri Can, mukavva ve boru parçalarıyla bu iskeleti tamamladı. Kepçenin hidrolik sistemini ise şırınga ve su kullanarak gerçekleştirdi. Şırıngalardan oluşan bir kontrol paneliyle Bahri Can, kendi kepçesini hayata geçirdi.
Babası, Bahri Can'ın kepçe operatörü olmasını istmemesine rağmen, Bahri Can kendi kepçesini yaparak azmini ve yeteneğini gösterdi. Bu tasarım, sergide büyük ilgi gördü ve en dikkat çeken projelerden biri oldu. Kepçenin yapımı yaklaşık iki hafta sürdü.
Bahri Can, "Ben kepçeci olmak istiyorum ama şartlar el vermiyor. Ben de çıraklık okuyacağım," dedi. Öğretmeni Deniz Sarışavklı ise, Ağlasun Yeşilbaşköy'deki birçok öğrencinin yeteneğinin bulunduğunu belirtti. Sarışavklı, "Genellikle meslek liselerine de öğrenci gönderiyoruz. İlgileri ve yetenekleri var. Gönül ister tabii ki mühendis olmalarını ancak günlük müfredatta yetersiz kalıyorsa bir öğrenci ve bu alana da ilgisi varsa yönlendirmem hep meslek öğrenebilmelerinden yana oluyor. Günlük hayatımızda artık ustalar yetişmiyor. Şu an üniversite diplomalı birçok gencimiz boşta beklerken neden bu yetenekli öğrencilerimizi usta olarak yetiştirip hayata kazandırmayalım diye düşünüyorum," dedi.
ÖZEL HABER