Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, 2024 yılında çocukların internet kullanım oranı yüzde 91,3 olarak kaydedildi. Erkek çocuklarda yüzde 92,2, kız çocuklarda ise yüzde 90,3 olarak belirlenen bu oranlar, çocukların artık geleneksel sokak oyunlarına olan ilgisini kaybettiğini gösteriyor.

Eskiden körebe, saklambaç, istop, yakan top, çelik çomak ve sek sek gibi oyunlar çocukların vazgeçilmez aktiviteleriyken, günümüzde bu oyunlar yerini internet ve dijital oyunlara bıraktı. Günde 2 saatten fazla internet kullanan çocukların oranı hafta içi ve hafta sonu, yaş gruplarına göre artış gösteriyor. Özellikle 6-10 yaş grubunda bu oran yüzde 30,6 iken, 11-15 yaş grubunda yüzde 54,4'e kadar çıkıyor. Hafta sonları ise bu oranlar daha da artıyor

İşte Çocukluğumuzun Unutulan Oyunları

Körebe Oyunu

Körebe: grup içerisinde bir ebe seçilir ve gözleri bir yemeni ile bağlanır. Etrafındaki arkadaşlarını ebe yakalamaya çalışır. Ebeye yakalanan yeni ebe olur.

Saklambaç

Saklambaç: Bir ebe seçilir, ebe 10'a kadar gözlerini kapatarak sayar ve etrafındaki diğer arkadaşları saklanır. Ebe arkadaşlarını bulmaya çalışır ve sobeler.

Istop

İstop: Topla oynanan bir oyundur. Ortada bir çocuk topu havaya atar ve bir arkadaşının ismini söyler top yere düşene kadar adı söylenen çocuk topu yakalamaya çalışır ve istop der. Sonrasında bir arkadaşını topla vurarak ebe olmasını sağlar. İsmi söylenen çocuk topu yere düşürürse ebe olmaya devam eder.

Yakan Top

Yakan top: yakan top çoklu gruplar halinde oynanan oyunlar arasında yer alır. Bir grup en az 4 kişiden oluşmaktadır. 2 grup oluşturulur bir grup ortada diğer grup ta ortadaki grubu topla vurmaya çalışır. Vurulan oyun dışı kalır. Ancak ortadaki çocuklardan birisi topu havada yakalarsa bu durumda can alır yani vurulsa bile tuttuğu top kadar yedek can kullanır.

Çelik Çomak

Çelik Çomak: 2 uzun sopa ve topraklı alanda bir çukur açılmasıyla oynanan ve ebesi olmayan bir oyundu.

Sek Sek

Sek Sek: Genellikle kız çocuklarının beton yere tebeşir ile kutu çizmesi ve onları numaralandırarak tek ayaküstünde kutu içerisinde basmak suretiyle oynanan oyundu.

 

Kaynak: İsmail ATIZ