Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile yapılan görüşmeler sonucunda, iki temel konuda prensipte uzlaşı sağlandı. Bunlardan ilki, tarım ve hayvancılık sektöründe yer alan ve ulusal meslek standardı olmayan mesleklerin meslek standartlarının hazırlanması, mevcut olanların ise güncellenmesi çalışmaları. İkincisi ise Burdur Gelişim Merkezi'nin (BGM) akredite bir Sertifika Yetkilendirme Merkezi (SEM) olarak tanınması yönünde atılan adımlar oldu.
Lavanta Tepesi Otelde gerçekleştirilen seminere MYK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar ve ekibi, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
MAKÜ hayvancılık alanında meslek standartlarının belirlenmesi ve güncellenmesi çalışmaları kapsamında attığı adımda hayvancılığa dair yeni tanımlanacak olan yaklaşık 20 meslek dalında mesleki yeterliliklerin belirlenmesi konusunda MYK ile işbirliği içerisinde çalışmalarına başladı. Burdur Gelişim Merkezi koordinasyonunda tanımlanacak ve güncellenecek meslekler şu şekilde: tarımsal/zirai drone operatörü, kanatlı hayvan yetiştirme elemanı, kuluçkahane işletme elemanı, kanatlı hayvan cinsiyet ayırma elemanı (güncellenecek), bitki koruma makineleri operatörü, traktör operatörü, ürün ve tohum işleme operatörü, sera işletme operatörü, sera montaj elemanı, hayvansal üretim sistemleri elemanı, bahçıvan, tarım işçisi, hasat ve harman makineleri operatörü, çoban, hayvan bakıcısı, sağım operatörü, sağım elemanı, veteriner sağlık teknik personeli, ziraat teknik personeli, süt işleme elemanı.
Açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar yaptı. Dalgar konuşmasında MAKÜ’nün hayvancılık alanında tanımlanmamış 20 meslek alanında yeterliliklerin, hayvancılıkta ihtisas üniversitesi olarak MAKÜ’nün vermesinin çok anlamlı olduğunu ifade etti. MAKÜ’nün MYK ile iş birliği içinde olduğunu ve bu iş birliğinin üniversitenin kurumsal akreditasyon ve bölüm/program akreditasyon süreçlerinde önemli olduğu belirtildi.
Rektör Dalgar uluslararası perspektifin öneminden bahsederek, öğrencilerin ufuklarını sadece Türkiye ile sınırlı tutmamaları gerektiğini, tüm dünyayı kapsayan bir bakış açısına sahip olmaları gerektiği vurguladı. İyi bir dünya vatandaşı olarak yetişmenin ve ülkemize daha iyi hizmet edebilmek için mesleklerin gelişme trendlerini doğru bir şekilde okuyup analiz etmenin önemli olduğunun altını çizdi.
Uluslararası Geçerlilik Belgesi
Rektör Dalgar, MAKÜ öğrencilerinin diplomalarının yanında mesleki yeterlilik kurslarına katılan öğrencilere Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosunun bulunduğu ek diploma verilmesi için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Bu logonun diplomalarda yer almasının, bu diplomaların uluslararası geçerliliğini ve dünya standartlarında bir eğitim alındığını gösterdiği vurgulandı.
Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun öncülüğünde "mikro yeterlilikler" kavramını önemsediklerini belirten Rektör Dalgar üniversitenin bu alanda MAKÜ PLUS adında bir çalışma başlattığını, yakında tanıtımını yapacaklarını söyledi. Öğrencilerin klasik diplomalarının yanı sıra ek yeterlilikler kazanmalarının önemine değinen Rektör Dalgar; “Diplomalarınızın sizi sınırlandırmasına izin vermeyin.” Dedi.
MAKÜ Sınav ve Belgelendirme Merkezi Olacak
Daha sonra konuşma yapan Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da Yükseköğretimin çok farklı aşamaya evrildiğini ve MAKÜ’nün mesleki yeterlilik alanındaki çalışmalarının çok önemli olduğunu ve bunu en başlarda gördüklerini ve bu alanda çalışma yapılmasının ve yapılan işbirliğinin önemli olduğunu vurguladı. MAKÜ’ye övgülerde de bulunan İlhan; “Kendi yaşıtları arasında 5 yıllık kurumsal akreditasyon alan sayılı üniversitelerden birisi. Bu alanda başarısı yadsınamaz” dedi. Yapılan işbirliği çerçevesinde verilecek belgelerin Avrupa ile eşdeğer olacağını aktaran Başkan İlhan, belgelerde Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosunun olmasının Avrupa’da da yeterliliğe sahip olduğu anlamına geldiğini aktardı. Türkiye’de 900’den fazla meslekte Türkiye Yeterlilik Çerçevesi belgesi bulunduğunu söyledi. Mesleki Yeterlilik Belgesi olan işletmelere Devletin yüzde 5 destek verdiğini aktardı. Europass hakkında da bilgiler veren İlhan, Europass’ın 31 dilde hizmet verdiğini ve belgelerin 6 dilde hazırlandığını, bunun da yurtdışında çalışma olasılığını ortaya çıkardığını aktardı. Türkiye’de Mesleki Yeterlilik Belgesi olan 2 milyon 700 bin kişinin olduğunu ve yüzde 79’unun da istihdam olduğunu söyledi. Eğitim her şeyin başı diyen İlhan, “MAKÜ’nün mesleki yeterlilikler bağlamında Sınav ve Belgelendirme Merkezi olması adına işbirliği çalışmalarımız olacak” dedi.
Daha sonra Ulusal Europass Merkezinden eğitmen Emine Akyel tarafından Avrupa Standartlarında CV, Niyet Mektubu Hazırlama ve Europass Araçlarıyla Avrupa Fırsatlarına Erişim konularında eğitim gerçekleştirildi.
Seminer, Teşekkür Belgelerinin takdimi ile sona erdi.