Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), bilimsel araştırmalarını ekonomik değerle buluşturma hedefinde önemli bir adım daha attı. Takviye Edici Gıda kategorisinde yer alan MAKÜ Spirulina, 10 yıl boyunca koruma altında olacak ve üniversitenin inovatif vizyonunu bir kez daha ortaya koyacak.
Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Füsun Akgül, üniversite adına bir ürünü daha ticarileştirmenin gururunu yaşadıklarını belirtti. Marka Tescil Belgesi’ni aldıklarını açıklayan Akgül, spirulina üzerine yapılan çalışmaların ülkeye kazandırdığı yenilikçi katkılardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
"Süper Gıdanın Gücü!"
Spirulina’nın, protein, omega-3 ve demir bakımından zengin yapısıyla yüzyılın yiyeceği olarak tanımlandığını ifade eden Akgül, bu mucizevi mikroalg için “Bağışıklığı güçlendiren, enerji veren, sporculardan yaşlı bireylere kadar herkes için faydalı bir besin kaynağı” dedi. Özellikle antioksidan özellikleri ve phycocyanin, beta-karoten gibi bileşenleriyle sağlık alanında devrim yaratacak bir ürün olarak öne çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü ve NASA tarafından önerilen spirulina, astronotların temel besin kaynağı olarak bile kullanılıyor.
Yerli ve Milli Bir Üretim Hamlesi
Laboratuvar kurulumundan üretim süreçlerine kadar her adımda titizlikle çalışan ekip, Doç. Dr. Rıza Akgül’ün öncülüğünde magnezyum, çinko ve selenyum zenginleştirilmiş versiyonlar üzerinde de çalışıyor. Tamamen yerli kaynaklarla üretilen MAKÜ Spirulina, Türk Gıda Kodeksi'ne uygunluğu ve Tarım ve Orman Bakanlığı izniyle %100 yerli ve milli bir ürün olma özelliği taşıyor.
Üniversitenin geliştirdiği MAKÜ Mikroalg Kültür Koleksiyonu (MAKUMACC) ise bu çalışmaların bilimsel temelini oluşturuyor. Üniversite, sadece bölgesel kalkınmaya değil, aynı zamanda Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki küresel rekabet gücüne de katkı sunuyor.